Израел Палестина конфликт

От седмици Йерусалим е арена на размирици и нова ескалация на напрежението между палестинци и израелските сили за сигурност, при които са ранени повече от 300 души.

На фона на нарастващото напрежение бяха изстреляни ракети от Газа в Йерусалим. Това доведе до евакуацията на израелския парламент при прозвучаването на сирените за въздушна опасност.

Палестински източници съобщиха, че в отговор на тези удари Израел е бомбардирал цели в Газа, убивайки най-малко 20 души, включително няколко деца.

Последните сблъсъци в Йерусалим се състояха в понеделник пред джамията Ал Акса в стария град на Йерусалим. Палестинци хвърляха камъни по израелската полиция за безредици, която изстрелва гумени куршуми и сълзотворен газ

Палестинският Червен полумесец заяви в понеделник, че до момента са ранени над 305 палестинци и поне 228 са откарани в болница за лечение. Седем от тях са в критично състояние.

Израелската полиция съобщи, че 21 полицаи са ранени, трима от които се нуждаят от болнично лечение.

Това са най-тежките безредици в Йерусалим от 2017 г., подхранвани до голяма степен от дългогодишния опит на еврейските заселници да завземат домовете на палестинските семейства в анексирания от Израел Източен Йерусалим.

ВВС разглежда 3 ключа за разбиране на нарастващото напрежение в Йерусалим.

Ден на Йерусалим

Сблъсъците между палестинци и израелските сили за сигурност през уикенда се концентрираха около джамията Ал Акса. Джамията е разположена на еспланада, известна на мюсюлманите като Харам „Ал Шариф“ или Благородното светилище, а на евреите като Храмовата планина.

Полицейските сили на Израел съобщиха, че хиляди палестинци са се барикадирали на мястото на инцидента с камъни и коктейли „Молотов“ в очакване на сблъсък по време на шествие, планирано за понеделник за отбелязване на Деня на Йерусалим.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху защити полицията. „Това е битка между толерантността и нетърпимостта, между беззаконното насилие и реда“, каза той. „Елементите, които искат да отнемат правата ни, периодично ни принуждават да стоим твърдо, както правят израелските полицаи“.

От своя страна, президентът на Палестинската национална власт (PNA) Махмуд Абас осъди израелските действия: „Бруталното нападение от израелските окупационни сили срещу вярващите в свещената джамия „Ал Акса“ и нейната еспланада е ново предизвикателство за международната общност,“ каза нейният говорител Набил Абу Рудеине.

Така нареченото „Флагово шествие“ отбелязва превземането от Израел на източната част на Йерусалим през 1967 г., когато по време на Шестдневната война се поема ефективен контрол над целия град.

Старият град се намира в Източен Йерусалим, където се намират някои от най-свещените религиозни обекти в света: Куполът на скалата и джамията „Ал Акса“ на мюсюлманите, Храмовата планина и Западната стена на еврейската религия и Гроба Господен на християнската религия.

Йерусалим се счита за най-светия град за юдаизма и християнството и е третият най-свещен град в исляма.

Съдбата на Източен Йерусалим е в основата на израелско-палестинския конфликт и двете страни претендират за правото си върху него. Израел разглежда целия град като своя столица, въпреки че не е признат като такъв от по-голямата част от международната общност. Палестинците претендират за Източен Йерусалим като бъдеща столица на бъдеща независима държава.

Обикновено по време на Флаговото шествие стотици млади израелци развяват знамена и си проправят път през мюсюлманските райони, пеейки патриотични песни. Много палестинци го смятат за провокация.

По-рано израелската полиция реши да забрани на евреите да посещават комплекса по време на честванията на Деня на Йерусалим.

 Възможно изселване на палестински семейства

Голяма част от последната вълна на насилие произтича от дългогодишните правни усилия на еврейски заселници да изгонят няколко палестински семейства от домовете им в близкия квартал Шейх Джара в Източен Йерусалим. Решение на по-долна инстанция на съда тази година в подкрепа на искането на заселниците предизвика гнева на палестинците. Върховният съд на Израел трябваше да проведе изслушване по случая в понеделник, но заседанието беше отложено поради вълненията.

Напрежение по време на Рамадан

Тази нова вълна на насилие се случва в последните дни на мюсюлманския свещен месец Рамадан. Напрежението ескалира от началото на празника, в средата на април, с поредица от събития, предизвикали безредици.

Когато започна свещения месец Рамадан избухнаха нощни сблъсъци между полицията и протестиращи палестинци срещу бариерите и охраната пред портата на Дамаск в стария град на Йерусалим, което им попречи да се съберат там през нощта.

Но сблъсъците не са ограничени до Йерусалим и такива са регистрирани и в град Хайфа, в северен Израел и близо до град Рамала, на Западния бряг.

Преговарящите от четворката за Близкия изток – САЩ, ЕС, Русия и ООН – изразиха дълбока загриженост относно насилието, призовавайки всички страни да проявят сдържаност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!