Мексико, картел

Мексиканският град Кулиакан се превърна в бойно поле, след като полицията засякла Овидио Гусман, син на известния наркобарон Хоакин „Ел Чапо“ Гусман, в града. След задържането на Овидио, за когото властите смятат, че е станал водеща фигура в наркокартела „Синалоа“ след ареста на баща си, между служители на националната гвардия и стрелците на картела избухнала малка война.

Мексико, картел

Съдейки по съобщенията в социалните мрежи и кадрите от улиците на Кулиакан, градът е потънал в хаос и ужас. Хората от Синалоа с оръжие в ръка предприели действия да измъкнат Овидио от ареста. На кадрите от улиците се виждат пикапи на наркотрафикантите с монтирани върху тях картечници, патрулиращи из града. По улиците има проснати тела и горящи автомобили, съобщи Би Би Си. Имаше информации и за това, че бандитите били взели за заложници трима от държавните служители на реда. При престрелките с големокалибрено оръжие били взривени няколко коли. Точна информация за пострадалите още няма.

Мексико, картел

Няколко часа след задържането на Гусман министърът на сигурността Алфонсо Дюрасо заяви, че гангстерът е бил освободен. Това решение било взето, за да бъде опазен живота на хората. Сградата, в която полицията държала наркобоса, била подложена на тежък обстрел от бандитите.

След приключване на малката война в града, авдвокат на семейство Гусман официално съобщи пред медии, че „Овидио е жив и на свобода“.

Овидио Гусман
На снимката: Овидио Гусман

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че ще проведе среща със своя кабинет по сигурността, за да бъде обсъдено случилото се.

Хоакин „Ел Чапо“ Гусман, бащата на Овидио, беше шеф на един от най-мощните наркокартели в Мексико – „Синалоа“, на който се падат около ¼ от влизащите в САЩ наркотици, които минават през Мексико.

Ел Чапо първо беше арестуван в Гватемала през 1993 г. Той успя да избяга от затвора Пуенте Гранде през 2001 г., след като се скри в кош с бельо за пране. След 13 години на свобода, той беше отново задържан през 2014 г., но година по-късно се измъкна през специално прокопан за тази цел тунел с осветление и вентилация.

Ел Чапо
На снимката: „Ел Чапо“ Гусман

След половин година „Ел Чапо“ отново попадна в ръцете на властите. През 2017 г. Мексико екстрадира Хоакин Гусман в САЩ едва след като генералният прокурор на Щатите обеща срещу обвиняемия да не бъде приложено смъртно наказание.

На 17 юли 2019 г. Ел Чапо беше осъден от американски съд на доживотен затвор и още 30 години затвор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук