Отава, Канада, протести

Блокадите на протестиращи шофьори на ТИР-ове срещу задължителната ваксинация и противоепидемичните мерки съсипват икономиката на страната и са неприемливи. Това каза канадският премиер Джъстин Трюдо. 

Канадската полиция предупреди, че ще предприеме арести на шофьори на камиони и демонстранти, които затвориха централната част на столицата Отава в знак на протест срещу Covid ограниченията. В изявление от полицията се посочва, че всеки, който блокира улици или помага на други хора да го правят, може да бъде третиран като престъпник и да последват обвинения.

След блокадата на моста Амбасадор между Уиндзър и Детройт премиерът Джъстин Трюдо предупреди, че това са действия, който застрашават икономическото възстановяване на страната.

„Не можете да спрете пандемията с блокади. Не можете да я спрете и с укази , нито със законодателство. А тези блокади – незаконни демонстрации, са неприемливи и влияят негативно върху бизнеса и производството. Трябва да направим така, че това да спре“, каза Джъстин Трюдо в Камарата на общините.

Въпреки предупрежденията участници в протеста в Отава заявиха пред АФП, че нямат намерение да напуснат центъра на столицата.

Канадски и американски търговски асоциации в съвместно изявление поискаха движението през моста да бъде възстановено. Т. нар. Конвой на свободата“ пое миналия месец от тихоокеанското крайбрежие на Канада към столицата Отава в знак на протест срещу изискването шофьорите да бъдат ваксинирани или тествани и изолирани, когато пресичат границата със САЩ.

По-рано говорителката на Белия дом Джен Псаки заяви, че САЩ са в тесен контакт с канадските гранични власти заради блокадата на моста.

Тя изрази притеснения относно ефекта от протестите върху американската икономика. Според нея тези действия представляват риск за доставките и за автомобилната индустрия.

Протестите на шофьорите продължават вече две седмици. Заради блокадите от няколко дни са парализирани основни търговски пътища. Блокиран е и най-натовареният международен сухоземен граничен пункт в Северна Америка.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук