Цецка Цачева, арестите
на снимката: министърът на правосъдието в оставка Цецка Цачева

Правосъдният министър Цецка Цачева е сезирала председателя на антикорупционния орган Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), както и главния прокурор на България да бъдат извършени проверки за новия й апартамент.

„Като бъдат проследени средствата, с които е придобит имота и установено има ли конфликт на интереси с фирмата продавач, има ли злоупотреба с власт, както и други нарушения при договорните ми отношения с фирмата продавач”, посочи Цачева.

Тя изрази готовност да сътрудничи на проверките.

„Давам съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам, нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти, както и ще настоявам резултати от проверката да бъдат публично огласени”, посочи правосъдният министър.

До края на проверките и резултати, Цачева заяви пред медиите, че няма да коментира повече.

„Повтарям цената е за имот в груб строеж и в нотариалният акт, това, което е записано е цена на имот в груб строеж”, заяви тя.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че освен председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, правосъдният министър Цецка Цачева и бившият културен министър Вежди Рашидов също са закупили луксозни апартаменти от фирма „Артекс Инженеринг“ в столичния кв. „Изток”.

Според брокери цените на имотите в района се сред най-високите в София – около 2000 евро на квадрат. Справка в Службата по вписванията показва, че за около 200 квадрата е заплатена сума от 286 000 лева.

Съседен апартамент с подобна квадратура е продаден по същото време на цена почти 40% по-висока.

Цецка Цачева твърди, че няма нищо нередно в сделката и че е купила имота на груб строеж, така че е нормално цената да е по-ниска.

КАКВО ЗНАЕМ ДОТУК?

Припомняме, че за апартамента на Цветан Цветанов се заговори още на 19 март. В сряда прокуратурата започна проверка по случая с луксозното жилище, тъй като стана ясно, че имотът е придобит на 4 пъти по-ниска цена от пазарната.

Ясно е още, че Цветанов се сдобил с 315 квадрата в луксозната сграда през юни миналата година. Апартаментът струва над 380 000 лева или по 627 евро на квадрат, а пазарната цена на квадратен метър в сградата започва от 1800 до 3000 евро/кв.м (а и по принцип имотите в този квартал са изключително скъпи).

източник: Артекс

Новият апартамент на Цветанов се намира в наградената през 2017 г. „Сграда на годината“. Това е кооперация на фирма „Артекс“ на име „Летера“, известна още като „Къщата на буквите“. Зданието се намира в столичния квартал „Изток“, на улица „Латинка“.

Апартаментът е разположен на последния етаж и заема площ от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е отделен от останалите в сградата. Има и предверие с „ВИП асансьор“, чиято шахта е собственост на Цветанови. Общата площ на недвижимата собственост е малко над 315 кв. м.

За да плати новото си жилище, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов разменя със строителя две свои жилища заедно с две паркоместа, на стойност 290 000 лева. Доплаща и 100 000 лева.

сграда
източник: Артекс

Още същия ден двете жилища, които Цветанов използва в бартера, са продадени на бивш негов подчинен – Симеон Велков.

„От нищо не се притеснявам“, каза в четвъртък бившият вътрешен министър в отговор на въпрос за предстоящата прокурорска проверка.

„Аз съм изряден български гражданин, най-лесно беше сега да се скрия и да не ви обърна никакво внимание“, обясни той на журналистите.

И добави:

„Всичко, което съм извършил, е напълно законно“, декларира той.

Той повтори, че не вижда проблем с цената на новото си жилище, защото е заменил два апартамента в същия район и е доплатил 100 000 лева за допълнителните 50 квадрата.

В телевизионно интервю единият от собствениците на фирма „Артекс” – архитект Весела Мирянова обясни, че цената на апартамента за Цветанов е по „лична преценка“.

сграда
източник: Артекс

И добави, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ е оценил както никой друг „мощната енергийна защита“ на сградата на ул.“Латинка“ 8 с вградения в нея 91 псалм и по тази причина е получил преференциални условия за купуването на жилище.

По думите й Цветанов заменил „два негови стари апартамента с много луксозно обзавеждане получава един нов апартамент, но на шпакловка и замазка“.

„И след като нашата себестойност е около 500 евро/кв. м, какво ви притеснява, че сме продали на загуба. Да, имам такива апартаменти“, каза Мирянова в отговор на въпрос има ли и друг апартамент в този квартал, който да е по 700 евро/кв.м.

Междувременно стана ясно, че в същата сграда апартаменти на преференциални цени са си купили и правосъдният министър Цецка Цачева и председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов.

На 27 юли Цецка Цачева купува своето жилище. То е съсобствено със сестра й. За 198 кв. м. двете плащат 285 704 лв., което прави по 670 евро на квадратен метър. Към жилището има и 20 кв. м. гараж. Само месец по-рано „Артекс“ продава друг апартамент със същата квадратура, но доста по-висока цена – над 350 хил. лв.

„Подписала съм през 2017-та предварителен договор за строителство и продажба на имот, когато той беше на изкоп. Правила съм съответни вноски, които са описани по нотариалния акт до покриване стойността на имота в груб строеж. Фирмата прояви разбиране да ме изчака, за мога да продам друг имот. Мога да ви кажа, че е четирицифрена сума в евро. Нямам категорично никакъв конфликт на интереси, тъй като моята работа никога и по никакъв начин не е била свързана с работата на дружеството. Няма никаква връзка, че с г-н Цветанов сме клиенти на тази фирма, сега разбирам, в сравнително близко време”, каза правосъдният министър Цецка Цачева.

Вежди Рашидов купува двата си имота през фирмата си „Рашидов Пропъртис“. За апартамента от 112 кв. м. плаща 187 432 лв., т.е. цената е по 856 евро за квадратен метър. Сделката е вписана на 26 юли, ден преди тази на Цачева. Втората покупка е през септември. Тогава „Артекс“ продава на „Рашидов пропъртис“ 75 кв.м. апартамент и гараж от 18.2 кв. м. на ул. „Тинтява“ за 140 819 лв. Тук цената е 776 евро на кв. м.

„Смятам, че договарянето на 860 евро на квадрат никак не е малко за сделка във фаза „чертеж и основи“. Не е почтено да се обсъждат, без да има каквито и да е доказателства за нарушения, свободните пазарни договаряния“, казва Вежди Рашидов.

Той допълни, че сделката е изрядна, парите му са спечелени честно, а данъците – платени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук