Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров говори пред депутатите за скандала със спрения сигнал на програма „Хоризонт“ на БНР на 13-и септември и за проведеното разследване по случая. Цацаров заяви, че са извършени пет проверки по случая.

„Прокуратурата се занимава с това да търси извършено ли е престъпление и има ли основание за привличане към отговорност на определени лица. Прокуратурата обаче не може да се занимава с решаването на проблемите на радиото, те са в компетенцията на СЕМ и другите органи“, каза той.

Той добави още, че от ДАНС към него са постъпили сигнали, като акцентът бил поставен върху ролята на БНР като обект от национална сигурност.

Проверката е извършена за три дни от ДАНС. Резултатите са показали, че за 13 септември действително е съществувал план за профилактика, но за две честоти. От това не би следвало да има отражение на излъчването на програма „Хоризонт“, била е налице възможност да се излъчва сигнал и не е имало нужда от спирането му.

„Според проверката, работата на радиото е спряла, не защото имало технически проблем , а защото БНР не е излъчвало нищо. Обект на проверка е защо се е наложило спирането, след като не е имало технически причини. Генералният директор Светослав Костов и други длъжностни лица са разпитани по случая“.

Според Цацаров са очертани две версии по случая. Едната на директора на дирекция „Техника“, а другата на генералния директор.

Първата: На 11 септември в 17,51 часа на директора на дирекция „Техника“ Пламен Костов му се обадил директорът на БНР, за да му каже да спре сигнала от 6 до 11 часа на 13 септември. Костов отговорил, че това е пълно безумие, но му е било казано „Изпълнявай”.

Втората версия е на генералния директор Светослав Костов. Той е заявил, че не е нареждал по никакъв начин спирането на радиото. Казвал е, че не си спомня да е провеждал по-горните разговори. Поставил е „ДА“ на резолюцията, без да знае че касае спиране на сигнала.

Според Цацаров са разпитани две групи свидетели. Едните казват, че между 9 и 13 септември е имало действия за свалянето й от ефир, за да не води предаването на 13-и, в което да коментира процедурата за избор на главен прокурор.

Самата Силвия Великова е разпитана като свидетел. Издадена й е била командировъчна заповед. Трябвало да отиде да обучава журналисти в радио Стара Загора, като по всичко личи, че е направен опит да бъде свалена от ефир.

Според втората група лица, от които са снети обяснения, Светослав Костов е бил в командировка. Поради спешни проблеми с бюджета на националното радио обаче, той се е върнал с един ден по-рано. Одобрил е профилактика, защото си мислел, че става въпрос за профилактика на два студийни комплекса.

На 11 септември Костов е минал през Борисовата градина, където е видял Силвия Великова с нейна колежка, която била в отпуск по майчинство. Поздравил ги и отминал.

На 13-и му се обадили рано сутринта, за да му кажат, че програма „Хоризонт“ не излъчва и тогава за първи път разбрал, че е спрян сигналът. В обясненията си Костов е казал, че никога не е искал да бъде уволнена Великова.

След изслушването главният прокурор отговаря и на въпроси на медиите. Запитан дали той и Гешев се притесняват от начина, по който ги отразява Силвия Великова, той отговори:

„С риск да обидя някого, не слушам националното радио… Силвия Великова има право да ме отразява както иска, аз също имам право да не я слушам“.

От СЕМ са изискали всички документи за свалянето на журналистката Силвия Великова. Изискани са и разпечатки от телефоните.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!