Сотир Цацаров
на снимката: Главният прокурор Сотир Цацаров

В телевизионно интервю главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че няма данни предполагаемият убиец на журналистката Виктория Маринова Северин Красимиров да има психични отклонения. Такава информация беше дадена от неговата майка.

За дефицити в умственото му развитие не мисля, че може да се говори с оглед на действията му за незабавно укриване в Германия, коментира Сотир Цацаров в студиото на НОВА.

Той отново заяви, че направеният психопрофил още в началото на разследването е отговарял на 90% на Северин.

Обвинител номер едно заяви, че по случая основно се работи по версията за спонтанно нападение от страна на Северин. При разпита той не отрича извършеното убийство, но го описва фрагментарно и отказва да говори за сексуалното посегателство.

Основният разпит на Северин Красимиров ще се проведе след предявяване на обвинението му и придвижването към Окръжна прокуратура-Русе, заяви Цацаров и още веднъж повтори, че става дума за грубо, брутално нападение, очевидно под влиянието на алкохол, а може би и наркотици с цел сексуално посегателство.

За проверката на строителната компания „Джи Пи Груп“ Сотир Цацаров обясни, че е образувано досъдебно производство за пране на пари, в рамките на което е наложен запор на превод за 14 млн евро от физическо лице.

Наложен е запор върху паричен превод на 14 млн. евро от България към чужда банка. Паричният превод е от физическо лице, уточни Цацаров.

Парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми, каза още главният прокурор.

Едновременно с това на ДАНС са възложени други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми.

От фирмата обявиха, че нямат запорирани никакви средства. „Запор има на свързани с нас компании“. От компанията увериха, че оказват пълно съдействие на разследващите.

Заради разследването два големи проекта са върнати в начална точка. Първият – тунелът „Железница“ на магистрала „Струма“. Фирмата обяви още в петък, че се оттегля доброволно от него, а премиерът поиска тя да бъде извадена от проектите с държавни и европейски пари.

Вчера „Джи Пи Груп“ съобщи, че се оттегля и от голяма поръчка в София – тази за реконструкцията на релсите по маршрута на трамвай номер 5.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!