Евгений Кънев
Евгений Кънев

Медийният терен тотално блатаняса.

Обществената телевизия отделя 10 м в централните новини за Нексо, в които говори ББ как… ДБ имат проблем с даренията на служители, подчертано от журналисти като “репутационен проблем”. Сигурно спрямо безукорната репутация на ГЕРБ.

Пак същата телевизия внушава, че щом депутат от ПП е бил съдружник в кухо дружество с лице на Нексо, значи цялата партия е била финансирана от Нексо. Никога обаче не биха казали, че бащата на лицето е бил не само в ДС, но и съдружник на самия ББ.

БТВ пък раздухва “скандала” около депутатка от ДБ влязла в ролята на преводач на издирван чужденец. ИТН. Калта по другите медии няма смисъл да обсъждам, защото не е това темата на поста.

Става дума, че триумвиратът Доган-ББ-Радев няма идея как държавата да върви напред, а я разглежда като дойна крава, която трябва да бъде максимално източена.
Целта в политиката им не е как кравата да дава повече мляко, а как да разделят млякото помежду си и Русия, така че никой да не им пречи.

В отбиване на всеки, който иска да ги отбие от вимето са се въоръжили с целия познат арсенал на руските служби: компромати, подкупи на публични лица, пускане на слухове в медиите, превръщане на всяка измислица във факт, на всеки факт в обвинение за престъпление, на всяко нарушение в затъмнение на техните престъпления. Всичко това влиза веднага във вентилатора на най-вече “обществените медии” и се затвърждава от частните медии. Тук място за логика, причина – следствие, аргумент – функция няма място.

Всичко по-горе е за овладяване на вътрешния “политически пазар”. Но това не е достатъчно. Има и външна заплаха, защото вътрешните уйдурми не могат да заблудят големите играчи и техните служби.

Затова втората част от битката е кой да държи топлата връзка с чуждите посолства.
Докато беше на власт, ББ направи всичко да измести лица от БСП като агенти на руското влияние у нас. Многократно съм писал за услугите му към Путин. Независимо, че днес е пламенен Атлантик, позицията към казуса с панаира на почетния руски консул е самообяснителна. Да не забравяме, че в сагата участва и друг руски гражданин – кметът на Варна, получил българско гражданство месец преди да стане кмет.

Но не само Русия. И ГЕРБ, и техния сиамски близнак ДПС прокараха партини до Вашингтон – с предложение за всякакви най-вече търговски услуги – да купим самолети, ядрени реактори, какво ли не с българския бюджет. Без обаче да критикуват сделките на Радев с Русия за газа през Турция, за намеренията за нова тръба за Лукойл, за подновяване на АЕЦ Белене и пр.

Да не забравяме, че все още имат европейски щит над корупцията у нас в лицето на ЕНП за ББ и АЛДЕ за ДПС.

Всичко това остава изключително тесен терен на ДБ и ПП за маневри. Без помощта на националните медии и външните партньори битката им за промяна е обречена. Без план как да обърнат играта в своя полза ще продължим да сме под азиатски похлупак, който ще пропуска малко европейски въздух още дълго.

Впрочем на 1 май 2023 г се навършват 800 години от битката, с която монголските орди нахлуват и … остават в Европа до ден днешен. Победата на Украйна е шанс най-после тази дивашка култура да бъде изтласкана от Европа. Дано последният неин последовател не се окаже … българин.

Текстът е публикуван във фейсбук профила на автора, заглавието е на „ДЕБАТИ. БГ“.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук