БСП консултации

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“ утре от 10:00 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  С това шансовете за съставяне на някакво правителство, пък било то и временно стават почти нулеви, тъй като ГЕРБ и ДБ имат решения да не подкрепят мандат на БСП. Не се очаква за него да гласуват и от ДПС.

Припомняме, че първият мандат бе връчен на ГЕРБ-СДС, но съставът на правителство с кандидат за премиер проф. Николай Габровски не получи нужната подкрепа в Народното събрание.

Вторият проучвателен мандат президентът връчи на кандидата за министър- председател на „Продължаваме Промяната“ акад. Николай Денков. Той не успя да събере подкрепа от парламентарните сили за декларацията с приоритетите на един бъдещ кабинет и върна празна папка на държавния глава.

Ако и третият мандат не бъде реализиран успешно, по Конституция държавният глава трябва да насрочи нови парламентарни избори.

Припомняме че президентът беше издигнат именно от БСП, когато беше абсолютно непознат за българите. С действията си Румен Радев показва формално своята лоялност към левите избиратели, но всъщност предопределя невъзможността този парламент да направи правителство. По този начин осигурява още около три месеца живот на  служебното правителство, избрано и назначено от самия него.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук