Световните цени на основните марки нефт тази сутрин бележат спад с повече от 4 %, което е отражение на разпространението на коронавируса върху глобалното търсене на суровината.

Фючърсната цена за юни на нефта от марка „Брент“ пада с 4,6 % и ще достигне 26, 78 долара за барел, а прогнозируемата цена за май за нефт от марка WTI е 20,51 долара за барел.

Тази нощ цената на нефта от марка WTI спадна до стойности от 19,92 долара за барел, което е най-ниското ниво от началото на годината. Пазарът на нефт продължава да бъде под влиянието на спад в търсенето, предизвикано преди всичко от пандемията от коронавирус.

Върху петролния паза продължава да оказва въздействие и „ценовата война“, след като в началото на март стана ясно, че държавите от ОПЕК+ не успяха да се споразумеят за съкращаване на добива на нефт. Това означава, че от 1 април държавите-производителки на петрол ще свалят ограниченията върху добива.

В края на миналата седмица Саудитска Арабия съобщи, че не води преговори с Русия за „балансиране“ на нефтените пазари.

ОПЕК, Саудитска Арабия и Русия биха могли да изгладят своите противоречия, но ОПЕК не може да направи много при сегашната ситуация, тъй като спадът в търсенето е много голям, смята ръководителят на изследователския отдел в енергийния сектор на National Australia Bank Лахлан Шо.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!