Иван Иванов, КЕВР
На снимката: Иван Иванов, председател на КЕВР

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че няма да има промяна на цената на тока за бита до лятото на следващата година. Скокът на цените на борсата от последните дни притесни работодателските организации, според които това ще окаже влияние и на цените на битовия ток. Иванов обясни, че регулираните цени се определят за едногодишен период :

„Нека не забравяме, че това е анализ не само в периодите, когато има сериозно повишение на цената, но и в периодите, когато цената е значително по-ниска от цената на регулирания пазар. Традиционно, през месеците март, април, май и юни включително, цената на свободния пазар е значително по-ниска. Ние ще се съобразим и ще направим оценка върху движението на цените в рамките на целия годишен период“.

Иванов уточни, че регулаторът няма пряко отношение към работата на енергийната борса, където цените се определят от търсенето и предлагането. До края на годината се очаква да са ясни резултатите от проверката, която започна преди няколко месеца трябва да установи имало ли е злоупотреби на борсата преди няколко месеца, когато отново имаше скок при цените.

В петък изтече срокът, в който „Инерком” трябваше да заплати на ЧЕЗ за придобиване на българското му поделения. Това не се случи и във вторник, с което уговорката в договора за евентуално закъснение също не беше изпълнена. Финалът е логичен след разразилия се международен скандал. Затова чешката компания официално съобщи, че започна преговори с „Индия пауър” за покупката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!