За първи път от десетилетие цената на труда в страните от еврозоната е паднала. От юни миналата година насам заплатите са намалели с 0,1%. На фона на това свободните работни места са 2,3%, което е повече от предното тримесечие.

Последните данни трябва да бъдат взети предвид в светлината на рязкото повишаване на разходите за труд малко след началото на пандемията – през второто тримесечие на 2020 г., когато те се увеличиха с 4,3 % спрямо предходната година.

Това означава, че разходите за труд са се увеличили средно с малко над 2 % през последните две години, в съответствие с типичните нива през последното десетилетие.

Инфлацията на потребителските цени в еврозоната се е повишила до 3% през август – над целта на Европейската централна банка от 2%, което поражда опасения, че повишаването на цените на енергията и затрудненията във веригата на доставки може допълнително да увеличат цените.

ЕЦБ очаква инфлацията да падне под поставена цел през следващата година.

Степента на свободни работни места в еврозоната е 2,3%

 

През второто тримесечие на 2021 г. процентът на свободни работни места е бил 2,3% в еврозоната спрямо 2,1% в предходното тримесечие и 1,6% през второто тримесечие на 2020 г., според данни, публикувани от Евростат, статистическата служба на Европейския съюз. Степента на свободни работни места в ЕС е била 2,2% през второто тримесечие на 2021 г. спрямо 2,0% през предходното тримесечие и 1,6% през второто тримесечие на 2020 г.

В еврозоната процентът на свободни работни места през второто тримесечие на 2021 г. е 2,2% в промишлеността и строителството, и 2.5% в услугите.

Сред държавите-членки, за които има сравними данни, най-голямото количество свободни работни места през второто тримесечие на 2021 г. са регистрирани в Чехия (4,9%), Белгия (4,2%) и Холандия (3,8%).

Най-ниските проценти се наблюдават и в Гърция (0,3% през първото тримесечие на 2021 г.) България, Испания и Румъния (всички с 0,8%).

В сравнение със същото тримесечие на предходната година процентът на свободни работни места се е увеличил в двадесет и три държави-членки и падна на две.

Степента на свободни работни места (JVR) измерва дела на общите свободни длъжности, изразени като процент:

JVR = (брой свободни работни места) / (брой заети длъжности + брой свободни работни места).

И все пак най-ниска остава цената на труда в България. През май тази година тя бе 6,40 евро на час. По съсщото време в Германия тя е била 36,70 евро.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!