Цецка Цачева
на снимката: правосъдният министър в оставка Цецка Цачева

Министърът в оставка Цецка Цачева заяви, че в сделката за апартамента й няма нищо нередно. Пред БНТ тя защити позицията си по случая и подчерта, че поема лична отговорност за действията си, като не желае да се нагнетява напрежение върху кабинета зарада нея. Правосъдният министър подаде оставка след развихрянето на скандала с апартаментите на политиците от ГЕРБ.

„С подаването на оставката искам категорично да сваля всякакво напрежение от правителството и от премиера. Когато загубих президентската кампания, поех лична отговорност, партията продължи напред – припомни Цачева.

Запитана дали е знаела за апартамента на Цветан Цветанов и на Ваня Колева, която също подаде оставка в събота, в сграда на същия строител и в същия квартал, тя отвърна:

„Не съм имала изобщо информация и знания кой, къде и как е купувал от тази фирма. Аз отговарям за себе си.“

Какво значи реална пазарна цена? Това е въпрос на договаряне между продавача и купувача. Има апартаменти и имоти, които са купени на по-ниска цена от моята. Нека да се произнесе проверката, аз нямам никакви притеснения – категорична бе Цецка Цачева – Не ме вкарвайте в схеми за мои разсъждения, аз коментирам лично поетите от мен действия и стъпки.“

Бившата председателка на НС отказа да коментира имотите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Тя заяви, че няма взаимовръзки с фирмата по линия на свързани лица. По думите ѝ не може да бъде пускано в пространството твърдението за лобизъм в законодателството, тъй като това е нещо, което трябва да бъде доказано:

„Аз съм категорично убедена като юрист, че сделката ми е спрямо законите на страната, но дали има извършено престъпление или не, или други нарушения, нека да го кажат компетентните за това институции.“

Правосъдният министър подаде оставка след развихрянето на скандала с апартаментите на политиците от ГЕРБ. Докато тече проверката за имотната сделка, Цачева е в платен годишен отпуск, нейната оставка трябва да бъде гласувана и от депутатите. В събота премиерът Борисов прие оставка ѝ, поиска и тази на зам.-министърката на спорта Ваня Колева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!