Становището на работната група относно собствеността на имотите на семействата на починалите царе Фердинанд І и Борис ІІІ и на техните наследници е, че въпросът трябва да бъде решен по законодателен път  и че изпълнителната власт не може да предприеме никакви действия и няма никаво юридическо остование за намеса на властта в правния спор. Това съобщи правосъдният министър Цецка Цачева на брифинг.

Тя допълни,  че въпросът с изготвянето на специален закон, който да уреди въпроса с т. нар. „царска реституция”, е бил повдигнат на 31 октомври т.г. от бившия цар Сакскобургготски. Той е адресирал писмо до омбудсмана, Министерския съвет и Народното събрание, с което призовава за решаване на висящите проблеми. Бившият премиер напомня, че води три дела срещу държавата в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Основания за това му дава приетият през 2009г. от Народното събрание мораториум, който отмени правото на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза да се разпореждат с реституираното си имущество до приемането на специален закон”. Такъв закон все още няма и поради това наложената забрана е изглежда лишена от правни основания. Не е в полза на държавата и фактът, че самата тя е върнала имотите на наследниците на царската династия въз основа на решение на Конституционния съд, което обаче няма реститутивен ефект.

„Изпълнителната власт в лицето на МС не може да предприеме никакви действия, защото висящите дела са от компетентност на независимата съдебна власт. Мораториумът, приет от 2009 г., е от компетентността на законодателната власт. Няма правно и юридическо основания за намеса на властта в решаване на казуса”, коментира Цачева.

Фамилията на царя има заведени три дела, които тя окачестви като висящи, в съда в Страсбург.

„С оглед на висящите съдебните спорове до момента е приемано, съдът е този, който да даде отговор чия е собствеността”, поясни Цачева.

„Отлагането на до 6 месеца срок беше, за да се намери точният начин на процедиране. Делата продължават. По делото за Враня имаме насрочена дата за 8 май 2018 г. По другите продължаваме със съдебните процедури”, поясни регионалният министър Николай Нанков.

Въпросът с царските имоти могат да решат със специален закон и компетентен за това е парламентът, според Цачева.

Свързани статии:

Раздор в коалицията, ВМРО е против „сделка“ на Борисов със Сакскобургготски за връщане на царските имоти

Държавата ще обяви как ще реши въпроса с „царските имоти”

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!