Александър Андреев
на снимката: Александър Андреев

„Избори по време на пандемия са предизвикателство. Необходими са мерки, които да позволят провеждане на изборите и ограничаване на възможността за заразяване“. Това каза пред БНР Александър Андреев, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Според него заплащането на членовете на секционните избирателни комисии трябва да бъде увеличено.

„Подвижните избирателни кутии не позволяват на хора под карантина да гласуват. Гласуване по пощата, ранно гласуване, използването на електронни устройства са алтернативни начини в други държави, но ние трябва да се съобразяваме с нашия Изборен кодекс. Необходима е законодателна промяна“.

Андреев допълни, че гласуването по пощата изисква активната регистрация на избирателите, за да могат те от своя страна да получат документацията, която е нужна, за да се извърши гласуването.

„Логиката на това гласуване е различна от тази в България. Това обаче не пречи законодателят да прецени дали е възможно в нашата страна“.

Той припомни, че на 7 декември, понеделник, изтича срокът за подаване на заявления по обществената поръчка за доставка на машини за гласуване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!