бюлетините ЦИК

Централната избирателна комисия няма представа как да постъпи с 12-те избирателни района, в които ДБ са подали книжата си с електронен подпис.

Проверката, която ЦИК започна, за да установи къде, освен в Стара Загора, са подавани кандидат-депутатски листи, подписани с електронен подпис, приключи. Резултатът е следният – в 12 районни избирателни комисии (РИК) са подадени такива листи, всичките от страна на „Демократична България” (ДБ). Това стана ясно на заседанието на ЦИК на 15 октомври.

Тук влиза и РИК-Стара Загора, откъдето тръгна целият казус, който сякаш заплашва да срине дясната коалиция още преди да е стигнала до избори. Както изглежда, служителите в нито една друга районна комисия не са видяли нищо нередно във внасянето на документи с електронен подпис, след като единствено в Стара Загора настъпи проблем.

Ден по-рано комисарите отхвърлиха жалбата на ДБ срещу решението на старозагорската комисия да откаже регистрация на местната й листа. Сега обаче, когато е ясно, че още цели 11 комисии са регистрирали листи по предложения, подписани с електронен подпис, ЦИК не може да реши каква да бъде следващата стъпка.

Вероятно комисарите ще чакат да пристигне решението на административния съд в Стара Загора, където ДБ ще обжалва отхвърлената си листа в града.

Цветозар Томов: Решението на ЦИК е напълно абсурдно

Решението на ЦИК за казуса с регистрация на листа в Стара Загора е напълно абсурдно. Практика, която се е наложила от много време по един напълно легитимен начин за подаване на документи, признат в Регламент 910 на ЕС, изведнъж се прекратява от действията на една РИК по неясни причини. Това заяви в телевизионно интервю говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. Той допълни, че не може да коментира казуса в качеството си на говорител на ЦИК, защото категорично не е съгласен с решението, което е било взето. Може да изрази личното си мнение, но не и да аргументира становището на комисията по този въпрос.

„Личното ми мнение е, че това беше доста сериозна грешка на ЦИК или по-скоро тя пропусна да поправи допусната грешка на РИК-Стара Загора. Става въпрос за опит за регистрация с електронни подписи на документите. От проверката, която ЦИК направи, след като взе това решение, се установи, че има още 12 районни избирателни комисии, в които коалицията се е регистрирала по същия начин без никакви проблеми“, обясни говорителят на ЦИК.

По думите му Комисията е взела решение да провери регистрациите с електронни подписи и на предишните избори – на 4 април и на 11 юли, и според него вероятно ще се окаже, че и там има такива регистрации.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!