Жозеп Борел
На снимката: Жозеп Борел

Нагарчащият трансатлантически разрив приключи, заяви първият дипломат на ЕС Жозеп Борел, който е на посещение във Вашингтон. Изявлението му дойде месец, след като Франция бе разгневена от САЩ и Австралия заради отказа на Канбера от вече подписана сделка за френски подводници, които ще бъдат заменени с американски.

„Няма да бъдем мазохисти и да изтъкваме за пореден път в собствените си проблеми. Това беше инцидент, някакво недоразумение, липса на комуникация. Това е, всичко свърши. Нека да продължим напред“, каза той пред репортери.

Миналия месец Франция обвини САЩ в измама, а Австралия в удар в гърба, след като Канбера отмени договор за милиарди долари за френски дизелови подводници в полза на американски подводници с ядрени реактори. В знак на протест Париж временно върна посланиците си от двете страни.

Напрежението започна да намалява, след като американският президент Джо Байдън разговаря по телефона с френския си колега Еманюел Макрон и заяви, че Вашингтон би могъл да общува по-добре със своя исторически съюзник. По това време Борел изрази солидарност с Франция.

Борел готов на среща с Иран за деблокиране на ядреното споразумение

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви в петък, че е „готов“ да се срещне с иранските лидери в Брюксел като част от усилията за съживяване на блокираното ядрено споразумението от 2015 г., но предупреди Техеран, че е време да се върне към масата за преговори.

Завършвайки пътуването си до Вашингтон, Борел също отхвърли идеята за „План Б“ или възможен военен вариант, предложен тази седмица от САЩ и Израел, ако Техеран не се присъедини към споразумението. То е известно като Съвместен всеобхватен план за действие и целта му е да не позволи на Иран да създаде ядрено оръжие.

„Знам, че иранците искат да проведат някакъв вид предишни разговори с мен като координатор и с някои участници във Всеобхватния план. Готов съм да го направя. Но времето ни притиска“, каза Борел пред журналисти.

Пратеникът на ЕС Енрике Мора беше в четвъртък в Техеран, за да настоява за точна дата за възобновяване на преговорите между Техеран и „шесторката”, включваща петте водещи ядрените държави плюс Германия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!