Договорът между Централната избирателна комисия  и фирмата-доставчик на машините за гласуване все още не е подписан, но това предстои да се случи до дни, съобщи говорителят на комисията Таня Цанева.

Цанева увери, че няма опасност от забавяне, тъй като договорът не е подписан единствено по технически причини, а това предстои да се случи „буквално до ден-два“.

„Изпълнителят е ясен и той подготвя доставката на машини“, успокои говорителят на ЦИК и подчерта, че днес предстои и среща на колегите ѝ с изпълнителната власт, на която да бъдат обсъдени въпросите около начините на съхранение на устройствата.

В над 9000 избирателни секции (от общо 11.5 хил.) тази пролет ще може да се гласува машинно. В предпоследния ден на 2020 г. Централната избирателна комисия избра за доставчик на машините „Сиела Норма“, собственост на братята Иван и Веселин Тодорови. Преди седмица Върховният административен съд  отхвърли жалбата срещу избора на изпълнител, подадена от един от декласираните участници и с това отпадна последната пречка пред подписването на договора.

На предстоящите частични местни избори обаче, насрочени за 28 февруари, изборната администрация няма да може да организира машинен вот.

Частични избори през февруари ще има в общо 12 населени места, от които 2 общини – Мъглиж, Старозагорско и Баните, област Смолян. От днес започна и регистрацията за тях.

Очаква се Министерство на здравеопазването да адресира до ЦИК и здравен протокол, по който комисията безопасно да организира вота в условията на пандемия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!