Цветан Цветанов
на снимката: Цветан Цветанов

Цветан Цветанов директно заяви, че очаква ГЕРБ и ДПС да бъдат партньори на изборите. Според настоящия лидер на „Републиканци за България“ притесненията му идвали след случилото се в Гурково на местния вот през 2019-та година, където по думите му били извършени манипулации на високо ниво между ГЕРБ и ДПС.

Според Цветанов избирателните райони със смесено население ще бъдат предварително разпределени между двете партии. Очевидно това е била практика и по времето, когато Цветанов беше част от висшия ешелон на ГЕРБ и отговаряше за организацията на всички видове избори. На журналистически въпрос дали се позовава на собствения опит, когато говори за евентуални нарушения в честността на вота, Цветанов отговори:

„Никога досега ГЕРБ не е провеждала парламентарни избори и не е участвала в подготовката като част от изпълнителната власт. Моите притеснения са, че 2021 ГЕРБ ще проведе за първи път избори, а ние видяхме в конкретния пример с Гурково, че ГЕРБ и ДПС ще бъдат партньори в тези избори и ще могат да направят това, които всички ние искаме да не се случва“.

Цветанов отново определи като „наложително“  реализирането на предложението му за ротация на областните директори на МВР преди парламентарните избори на 4 април.

„Виждаме, че ротацията е добре възприета от страна на премиера, защото при обиколките, които прави в страната той ротира министрите, които го съпътстват“, каза още Цветанов.

Цветан Цветанов спази традицията и регистрира новата си партия „Републиканци за България“ първа за предстоящите частични местни избори, които ще се проведат на 28-ми февруари. От партията му са регистрирали кандидати за всичките 12 населени места, в които ще се проведат местни избори. Сред тях са и две общини– Мъглиж, Старозагорско и Баните, Смолянско.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!