отпадъци Искър

Плаващи острови, колкото футболно игрище, замърсяват реките на България след дни на обилни валежи, а виновни няма, пише в свой материал Eвронюз.

Авторът проследява събитията в края на миналата седмица, когато властите спешно бяха принудени да разчистват тоновете боклук, засегнали няколко града в западната част на страната.

Силните течения и повишаването на водното ниво на река Искър отнесоха големи количества битови отпадъци. Повечето от 40-сантиметровия слой боклук, който се трупа в северозападния град Своге, се “измива” от столицата София, на около 40 км.

ВЕЦ-ът на язовира е първото препятствие по пътя, преди обектите да достигнат река Дунав на север и отпадъчната маса там в момента е около размера на футболно игрище.

Някои в града приписват натрупването на хора, използващи реката като сметище. Предполага се, че общинските служители са били хванати да изхвърлят камион с боклук на брега на реката миналото лято, твърдение, което заместник-кметът на Своге отрича, пише изданието.

„Боклукът беше оставен там временно, защото камион не можеше да го вземе“, коментира зам-кметът Илия Богданов. Според кметството градът не е отговорен за поддържането на реката, нито е способен на това.

„Няма начин да изпратим инспектор, когато някой е на пикник или когато има строителна площадка и хвърлят всичко в реката,“ според Богданов.

Почистването на плаващия остров от боклуци е сложно. Географията на региона прави невъзможно събирането на големите буци с лодка или камион и единственият начин да се направи е чрез използване на собствената система за премахване на язовира. Веселин Шуманов от ВЕЦ Своге каза: „Единственият разумен начин за почистване на този боклук е да се направи малко по малко. „Намаляваме нивата на водата и взимаме малки парчета боклук, за да ги премахнем.

„Част от боклука ще премине, но ще бъде „прибран“ от системата за почистване на следващия язовир надолу по течението. Общо има пет язовира.“ Същото се случи през лятото преди шест години, но този път има допълнителна опасност от понижаване на температурите, което води до замръзване на водата, което означава, че плаващото депо може след това да се задържи много по-дълго.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!