Самсунг Лий Джей-Йонг
На снимката: Лий Джей-Йонг

Милиардерът и потомък на създателите на „Самсунг“ Лий Дже-Йонг се връща в затвора. Южнокорейски съд постанови присъда от две години и половина лишаване от свобода за бизнесмена заради участието му в корупционен скандал през 2016 г., който предизвика масови протести и свали тогавашния президент на Южна Корея.

В дългоочакваното повторно разглеждане Върховният съд в Сеул призна Лий за виновен за подкуп на тогавашния президент Пак Кън Хе и неин близък доверен човек, с цел да спечели правителствена подкрепа за сливане през 2015 г. между две дъщерни дружества на „Самсунг“. Сделката спомогна за укрепването на контрола му върху най-голямата бизнес група в страната.

Адвокатите на Лий го представиха като жертва на злоупотреба с президентска власт и описаха сделката от 2015 г. като част от „нормалната бизнес дейност“. Не стана известно веднага дали той ще обжалва. Прокурорите поискаха девет години затвор за Лий.

Лий Дже-Йонг ръководи групата на „Самсунг“ в качеството си на вицепрезидент на Samsung Electronics, един от най-големите производители на компютърни чипове и смартфони в света.

52-годишният Лий Дже-Йонг беше осъден през 2017 г. на пет години затвор за предлагане на 8,6 милиарда вона (7 милиона долара) подкупи на Пак Кън Хе и нейния дългогодишен приятел Чой Сун Сил. Впоследствие беше освободен в началото на 2018 г., след като Върховният съд в Сеул намали присъдата.

Бившата президентка и Чой Сун Сил вече излежават присъди съответно от 22 години и 18 години затвор.

През 2019 г. Върховният съд върна делото на висшия съд, като реши, че размерът на подкупите на Лий е бил подценен. Според него парите, които Samsung похарчил за закупуването на три състезателни коне, използвани от дъщерята на Чой, и за финансиране на фондация за зимни спортове, управлявана от племенницата на Чой, също трябва да се считат за подкупи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!