ГЕРБ гласуване машини

ЦИК одобри броя на секциите в чужбина. Най-много секции ще бъдат разкрити в Обединеното кралство – 756.

Бройката може да се променя, защото се очаква  разрешение от някои страни. В сравнение с изборите на 11 юли тази година може да се види, че има спад в броя на секциите с около 35.

Най-много ще бъдат разкрити в Обединеното кралство – 132. Следва Турция със 127. Планирани са и 85 в Германия – но тя е сред страните, от които България чака разрешение.

„Подадените заявления за секции в чужбина са по-малко за тези избори – 56 500. На 11 юли бяха над 71 хиляди, но при положение, че този път местата, които бяха обявени на 24 септември за автоматични секции, са с около 200 пъти повече от местата на 11 юли“, обясни Росица Матева.

Преди няколко дни ръководството на Работна група „Избори“ в МВнР прогнозира общо секциите в чужбина да бъдат 760, в 68 държави. Тогава от МВнР заявиха, че в около 200 секции ще се гласува с машини, като прогнозата е, че може би ще се гласува с 360 машини.

Председателят на работната група „Избори“ в Министерството на външните работи Иван Кондов заяви тогава, че най-голямото предизвикателство на предстоящите избори 2 в 1 евентуално би било провеждането на втори тур.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!