Централната избирателна комисия (ЦИК) даде първия си брифинг, свързан с предстоящите парламентарни избори.

Общо 21 партии към момента са регистрираните в Централната избирателна комисия за изборите през месец ноември.

10 партии са регистрирани за изборите за народни представители на 14 ноември. Отказана е регистрация на „Българско лято“.

12 партии са регистрирани и за изборите за парламент, и за президент и вицепрезидент.

7 коалиции са подали регистрации, но някои от тях са в неприключила проверка. ГРАО продължава проверка на проверените списъци.

Едва 2 инициативни комитета до момента са с подадени документи в комисията. До 4 октомври се приемат документи за регистрация на инициативни комитети за изборите за президент и вицепрезидент.

Централната избирателна комисия обсъжда да обяви нова обществена поръчка за 1600 машини за гласуване или за повече.

В понеделник ЦИК прекрати процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на 1600 машини за електронно гласуване за изборите на 14 ноември, а причина стана надвишаване на максималната стойност на поръчката от участниците в нея – „Информационно обслужване“ и „Сиела“.

„Обществената поръчка за закупуване на машини беше прекратена заради нахвърляне на максимално заложения бюджет от двете фирми, участвали в поръчката. Обсъждаме да се обяви нова обществена поръчка, обсъждаме дали да закупим повече устройства – възможно е да има по-висока избирателна активност. Ще преценим колко допълнителни трябват над тези 2200 секции да има по две. Поискахме с писмо от министъра на финансите, ако обявим обществена поръчка, ще ни осигурят ли средства – получихме отговор, че ще осигурят. Днес в 14:00 часа имаме среща със „Сиела Норма“ за изясняване за прехвърляне на собствеността на софтуера“, обясниха днес от ЦИК.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!