Централната избирателна комисия ще обяви днес разпределението на мандатите в бъдещия парламент след предсрочните парламентарни избори, които се проведоха на 26 март. Според първите резултати от преброяването на гласовете ГЕРБ получават 95 депутати, БСП – 80, Обединените патриоти – 27, ДПС -26 и партията на Веселин Марешки „Воля”- 12. Дали тези сметки ще се окажат верни ще стане ясно от разпределението на ЦИК, което ще бъде обявено днес в 12ч, когато ЦИК ще даде брифинг.

Следващата седмица, на 2 април, ще станат ясни и имената на всички 240 депутати. Дотогава е срокът кандидатите, които са спечелили в повече от един район, да обявят кой район избират, а на мястото, което освобождават, да влезе следващия в листата.

В някои райони има пренареждане на листите заради преференциалния вот и най-вече заради феноменът станал известен като „Любимец 15” по време на евроизборите през 2014г.  Тогава хиляди избиратели на БСП бяха решили да се „подсигурят”, като отбележат №15 и при формациите, и при преференциите. В резултат на това председателят на БСП Сергей Станишев бе изместен от 15-ия кандидат в листата Момчил Неков, станал известен като „Любимец 15”.

При проведените миналата седмина парламентарни избори, избиратели на ГЕРБ явно също се презастраховали, като освен със зачеркване на №11 в квадратчето, са зачерквали и №11 в кръгчето, предвидено за отбелязване на преференции. Така например в 25-ти район в София веднага след партийния лидер Бойко Борисов, който бе водач на листата, втори се класира сложеният на 11-то място Христо Гаджев.

Идентичен случай се наблюдава и в столичния 24-ти район. Там вторият в листата Георги Марков, е изместен от 11-тицата Борислав Борисов.

Преференциално размесване на принципа 11/11 има и в градовете Пловдив и Варна.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!