България е на първо място по брой на смъртните случаи при произшествия на пътя в периода 2010г. – 2016г. Това показват данни представени от Европейската комисия. Статистиката сочи, че най-много катастрофи стават в големите градове – София, Пловдив и Варна, заради концентрацията на автомобили там. На 20 хил. километра републиканска пътна мрежа Пътна полиция разполага само с 200 камери, които са недостатъчни за по-ефективен контрол на скоростта. За изминалата 2016 година у нас не се отчита промяна в сравнение с предходната 2015г., а в ЕС като цяло се наблюдава намаление на смъртните случаи с две на сто.

През изминалата година в България на 1 млн. души население се падат 95 жертви на пътя. Страната ни има най-слабата степен на безопасност по пътищата в ЕС, като е следвана от Румъния с 97 на милион, Латвия с 80 и  Полша с 79 на млн. През 2016г., страните с най-нисък процент смъртност на един милион жители са Швеция – 27, Холандия – 33, Испания – 37 и Германия – 39.

Най-голям спад бележи Португалия – с 40 на сто, а влошаващо е положението в Малта, където през последната година се наблюдава увеличение от 69%.

Възможността за настъпване на смърт при пътно произшествие е различна в отделните държави от ЕС. За хората от държавите с най-висок дял на смъртните случаи все още има три пъти по-голяма вероятност да бъдат убити на пътя, отколкото за онези, които живеят в страните с най-малък брой злополуки. Уязвимите участници в движението – пешеходци, колоездачи и мотоциклетисти, съставляват голяма част от тежко ранените при злополуките на пътя, показват данните.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук