Радев и Йотова

Румен Радев и Илияна Йотова приеха удостоверенията си за избора им за президент и вицепрезидент от Централната избирателна комисия. Те бяха връчени от председателя на ЦИК Камелия Нейкова.

По време на официалната церемония председателят на Народното събрание Никола Минчев поздрави комисията и председателя ѝ Камелия Нейкова за проведените избори и се обърна към президентската двойка.

Минчев и Радев

„ЦИК се пребори с всички предизвикателства и проведе честни и прозрачни избори. Румен Радев и Илияна Йотова постигнаха безапелационна победа. Високият резултат задължава и сега очакванията към вас ще бъдат по-високи. Нямам съмнение, че ще отговорите на надеждите на българските граждани, които желаят промяна. Законодателната власт и президентската институция ще работят заедно за благоденствието на страната ни”, каза Минчев.

От своя страна президентът Румен Радев заяви, че ще продължи да отстоява националните интереси, да допринася за взаимодействието между институциите и гражданското общество.

Радев, ЦИК

„Изборите са фундамент на демокрацията. От начина на тяхното организиране зависи легитимността на институциите и способността ни да отстояваме нашето бъдеще. През тази години гласувахме четири пъти. Това беше истинско изпитание както за избирателите, така и за ЦИК. За първи път се въведе машинно гласуване и в страната, и н чужбина. Трябваше да се спазват и мерките срещу коронавируса. Ще вложим всички усилия, за да оправдаем високото доверие, което ни гласуваха хората. Ще работим за националните ни интереси”, заяви президентът.

Радев, Йотова, ЦИК

Припомняме, че на балотажа през ноември гласуваха 2 310 903 избиратели. Избирателната активност бе рекордно ниска – 34.84%. За двойката Румен Радев и Илияна Йотова гласуваха 1 539 650 българи, а за двойката Анастас Герджиков и Невяна Митева бяха подадени 733 791 действителни гласове.

Радев ще свика КСНС за РМС през януари

След официалната церемония по връчване на удостоверенията президентът каза пред журналисти, че ще свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) за РС Македония в първата половина на месец януари.

„Важно е да има позиция на този най-висш политически орган. Трябва да ускорим процеса по евроинтеграция на РС Македония, но при зачитане на националния интерес. Важно е да разберем, че правата на македонските българи, създаването на условия за тяхното пълноценно включване в обществения, в политическия, в културция живот на страната е въпрос от изключителна важност и за България. Аз не веднъж съм призовавал и за прекратяване на езика на омразата“, подчерта той.

Трябва да се разбере дали има спекула на европейските енергийни борси

Относно наложения мораториум той добави, че цените на електроенергията са огромен проблем не само за България, а и за целия ЕС.

„Нуждаем се от задълбочен анализ какво става с нашата енергийна система“, коментира още президентът.

Според него трябва да се даде отговор на въпроса – Има ли спекула на европейските енергийни борси. Освен това Радев призова новата власт да наказва корупцията и беззаконието.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук