Евгений Дайнов
На снимката: проф. Евгений Дайнов

Евгений Дайнов е роден през 1958 г. Родният му град е Пловдив, но по-късно се премества да живее в София. Дайнов е професор в НБУ и действащ политолог. Висшето си образование завършва в най-стария университет- Оксфорд, през 1978 г. Магистърската му степен е по модерна история. Работил е като главен редактор е на списание „The Insider“, директор на Центъра за социални практики в София и е професор по политически науки в НБУ.

Как стана така, че партия на два месеца би столетницата БСП и управляващите 12 години  ГЕРБ? С какво „Продължаваме промяната“ убеди българите, че е по-добра от другите?

Още от 2019г. имаше ясни признаци за нарастващо негодувание срещу модела „Борисов“, който беше продължение на 90-те години, вклеймил  се в 21-ви век. Става дума за годините, които бяха към мутренската страна, когато обществените регулатори бяха насилие, наглост, простотия и алчност.

През 2019г. хората взеха решение, че повече не искат това. Става дума за културно преобръщане. Това е промяна в сферата на културата и ценностите. Българите решиха, че искат да живеят в 21 век, където управляват прилични хора по приличен начин. Това искане избуя на протестите през 2020 г. и изскочи на повърхността и цялата 2021г. българите се опитват да немерят коя точно партия или констелация от партии ще изпълни тази заявка – прилични хората, принадлежащи на 21-ви век да управляват по приличен начин.

След фалстарт с партията на Слави Трифонов, която също е отломък от 90-те години, вклеймил се в 21-ви век, се намериха хората в лицето на „Продължаваме промяната“. Те олицетворяват това, което българите искат от три години. Културното преобръщане си намери политическия представител.

Другата нова партия в 47-то НС е „Възраждане“. Лидерът й  Костадин Костадинов, който се представя за патриот, милее за Русия. Какъв е този феномен на патриоти, обичащи чужди държави?

От повече от десет години в България, когато някой се разкрещи, че е патриот, това значи, че е русофил, а путинофил. Това значи, че му харесва начина, по който Путин управлява Русия. В този случай няма изненада. „Възраждане“ влезе поради ниската избирателна активност.  Гласовете за тях се оказаха по-голям процент, от колкото биха били през април, например.  Друг фактор е това, че Костадинов яхна антиваксърската истерия. Той е привърженик на крайни, навлизащи в нацизма, възгледи и очевидно обслужва интересите на Кремъл. Засега е в парламента, дано не направи големи бели.

Каква е прогнозата Ви за ГЕРБ? Какво ще се случи с нея? Ще бъде ли конструктивна опозиция или ролята ѝ ще е по-скоро разрушителна?

ГЕРБ така и не стана политическа партия. Тя е гангстерско сборище с милиционерки с милиционерски похвати, обединено единствено от алчността за власт и алчността за публични ресурси. Една политическа партия без проблем минава през период на опозиция, но такава властова гангстерска групировка няма как да живее в опозиция. Предстои да наблюдаваме постепенния разпад на ГЕРБ. Гангстерската лоялност е много здрава и няма да има масова вълна на бягство от ГЕРБ. Всички вътре е нея са вързани. Ще гледаме бавния разпад на ГЕРБ с много озъбване и вкопчване в налични властови позиции, особено в провинцията. Умирането на партията ще е бавно и грозно.

Може ли да прогнозираме колко време ще отнеме тази кончина?

За жалост няма да е кратко, защото част от българския народ припознава феодалния модел констелиран от Бойко Борисов като приличащ на живковия социализъм, който също беше феодален и просташки. Тази част от народа харесва този модел. Малка част от българския народ не възразява срещу това. Така че ГЕРБ не виси във въздуха с този си нрав. Има някаква опора в манталитета на българина. Не можем да очакваме срив от типа на НДСВ.

Свидетели бяхме на активизиране на гласовете за ДПС в Турция. Очаквано ли беше това? Заслужаваха ли си промените в Изборния кодекс, с които броят на секциите в чужбина стана неограничен?

По принцип е демократично броят им да е неограничен. Още по-демократично е да има гласуване по интернет или поне по пощата. В Англия гласуването по пощата съществува от 19-ти век, както и в Америка. Българската държава и българската бюрокрация още не е разбрала, че има пощи и им се иска всичко да е лично. Промените в Изборния кодекс са демократични и не те са проблемът.

Въпросът е, че параболата на ДПС за последната година и половина е следната: Те бяха увиснали без гласовете в Турция и без гласовете на половината етнически турци, живеещи в България. В продължение на десет години компенсираха това с пазаруване на гласове в ромските махали. Натиска на Бойко Рашков върху купувачите на гласове им се отрази зле. Видяхме, че на изборите през юли, когато нямаха възможност да пазаруват гласове, се представиха недобре. Междувременно Карадайь беше повел ДПС в курс на изостряне на политическото поведение и то с една много ясна цел – след като никой не желае да си партнира с ДПС, партията да направи максимално количество бели, така че накрая някой  да ѝ каже: добре пускаме те обратно край трапезата с порциите, стига да не правиш повече пакости.

Още когато беше масовото плажуване на Росенец миналата година, на което отидох и аз, видях с очите си как Карадайъ се опита да мобилизира прилични и отрудени турци, докарани тук с автобуси от Родопите, да се хвърлят срещу „нахлуващите“ български граждани. Той се опита да ги поведе пред очите ми. Бяхме на четири метра от него. Викаше на български, за да го разберем ние: „Дръжте агресора! Да отблъснем агресора“. Опита се да създаде етнически сблъсък, но не му се получи. След това отиде при Ердоган и се разбра с него. Трябва да е ясно, че един от плюсовете на ДПС години на ред беше, че не е протурска и проислямска партия, ДПС беше кемалистка партия. Тя поддържаше отношения със светските и демократични партии в Турция. Затова и бяха скарани с Ердоган. Карадайъ обаче обърна курса и се разбра с турския президент, че ще радикализира ситуацията у нас. Нещо, заради което Ердоган му организира и гласовете в Турция на тези избори.

Да очакваме ли подобна организация и на балотажа в неделя?

Ако съдим по мобилизацията в Турция, трябва да я очакваме. Това обаче ще рефлектира по много интересен начин на вота за Герджиков в България. Заради този скандал с намесата на Турция в изборите, той може да се окаже пометен.

Ще има ли редовен кабинет в рамките на 47-то НС? Коя политическа сила има интерес това да не се случи и да саботира преговорите?

Очевидно е, че ГЕРБ и ДПС имат интерес това да не се случи. Останалите като че ли разбраха народното настроение, че българите искат кабинет и то именно с мандат на „Продължаваме промяната“ и помощ от останалите. Българите искам да се върви в посока на промяна, на оттласкване от 90-те години и влизане в 21-ви век. Той като и трите партии, с които ПП преговаря в момента, понесоха тежки загуби заради неспособността си миналия път да направят правителство, мисля, че всички ще имат кооперативно поведение. Витаят въпросителни покрай Слави Трифонов и Корнелия Нинова за това – на какъв акъл ще се събудят днес, но ако мислят политически, кабинет ще има.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук