Не беше редно да се предлагат помощи за всички пенсионери, независимо от това, какви са пенсиите им. Това заяви СПЕЦИАЛНО за ДЕБАТИ.БГ председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. По думите му е редно да се подпомагат хората, които са наистина в нужда, дори и с повече от 50 лева.

„Това е абсолютно атавистичен остатък от миналото на всички по равно. Нито приходите на всички са еднакви в това число и на пенсионерите. Има много, даже  пенсионерите, на които пенсиите са изключително ниски. Добре би било и за в бъдеще ако се правят  такива стъпки, от което и да е правителство по-добре е на пенсионер, който има ниска, близка до социалния минимум, да му се дадат не 50, а 100 лева, а  пенсионер, който получава максимума, спокойно може да се подмине, защото по-нуждаещи са онези със скромни пенсии.“

Увеличаването на максималния  осигурителен доход на 3200 лева е добра идея, но трябва да става плавно, заяви още Симеонов.

„Българската търговско-промишлена палата беше една от организациите, които преди повече от 10 години обърна внимание, че това  е добре да стане, защото  първо ще доведе до повече приходи в НОИ, второ  ще даде възможност на тези, които  имат възможността да отделят повече от своето възнаграждение да получават  на старини и по-голяма пенсия, както правилно отбелязват експертите. В този смисъл не е зле да се помисли, но големи скокове не са добре дошли.“

Според Симеонов предлаганите от синдикатите данъчни промени са ненавременни и ненужни. Ако се прави нещо в бъдеще в тази сфера трябва да бъде за подпомагане на малкия бизнес.

Цялото интервю с Цветан Симеонов може да гледате по-късно на сайта ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!