Цветанов
на снимката: председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов оправда приетите промени в Изборния кодекс, с които преференциалният вот на практика беше обезсмислен.

„Ако погледнем реално и имаме памет, ще си спомним, че страната ни е приела пропорционалната избирателна система. За първи път преференцията се приема от БСП през 2007 г. с 15 процента праг”, каза Цветанов пред БНТ.

И припомни:

„ГЕРБ направи преференцията 7%, за да има възможност за пренареждане на партийните листи. В 10 държави от ЕС имат затворени системи, където не може да се прави преференция”.

По думите му днешната позиция на партията не е нещо, което трябва да бъде укоримо.

Цветанов уточни, че ГЕРБ е ревизирала позицията си, тъй като в политиката не можеш да правиш законодателство на инат. И добави, че това е позиция на БСП, с решението си да излязат от парламента.

„2017 г. направихме коалиционно споразумение с „Обединени патриоти“, нямаме мнозинство, за да взимаме решенията. Това, което е важно, че ние направихме коалиция, форматът ѝ изисква отстъпки, но имаме ясно изразена програма. В определени случаи имаме нуждата от плаващи мнозинства”, каза Цветанов и даде за пример темата за плоския данък, по която се водят разговори и с ДПС.

„Съдбата на парламента зависи от всички политически сили”, каза още лидерът на парламентарната група на ГЕРБ.

Проблемът с кворума в парламента сериозно се задълбочава. Бойкотът на БСП продължават – в неделя миналата седмица, те заявиха, че няма да влизат в зала заради приетите промени в Изборния кодекс. И въпреки че, в понеделник ГЕРБ заявиха, че се отказват от част от тях, социалистите още отказват да отидат на работа. Без тях се гласува Протокола за присъединяване на Северна Македония в НАТО и ветото на президента Румен Радев върху Закона за личните данни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!