Опашки се вият пред БНБ
Опашки се вият пред БНБ. Снимка: БНР

Цяла нощ хора са чакали пред централния вход на БНБ, за да се сдобият с възпоменателната сребърна монета послучай 175-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Цената е 114 лева.

„Купувам монетата с колекционерска цел, тя е важна защото на първо място е сребърна, а по-рядко монетите са от благородни метали. Ще я запазя за себе си, а може би след време ще я продам с цел инвестиция, въпреки че не съм колекционер. Нямам представа дали има и други монети с лика на Христо Ботев“, коментира пазарджиклията Ангел Цойков пред БНР.

Друг твърди, че иска монетата за себе си, тъй като Христо Ботев е голям български революционер и велика личност. Мъжът добавя, че притежава сребърни соцмонети с образите на Иван Вазов, Васил Левски, Раковски и Паисий Хилендарски“.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София на ул. „Михаил Тенев“ №10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Кей Би Си Банк България ЕАД, Първа инвестиционна банка АД, Тексим Банк АД и Централна кооперативна банка АД.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да купи само по 1 монета, независимо дали от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук