Димитър Стоянов
На снимката: Димитър Стоянов

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, много умело избяга от отговорност и прехвърли решенията за доставяне на военна помощ на Украйна на българския парламент.

„Министерството на отбраната не изнася въоръжение и техника извън одобреното вече с решението на Народното събрание. По никакъв начин не бихме си позволили да прескочим най-висшия орган в държавата“, посочи Стоянов и допълни, че такъв тип решение не може да бъде взето без парламента.

Това уж демократично решение се случва, въпреки че парламентът вече прие да предостави военна помощ на Украйна. Всъщност, то представлява едно прикрито нежелание действително да се помогне на Киев и явно блокиране на помощта. Очевидно е, че парламент, чийто живот е под въпрос, не може постоянно да се занимава с това колко и какво ще бъде отпускано за Украйна. Още повече, че при наличието на нови избори такъв изобщо няма да съществува.

„Украйна иска от България не само боеприпаси, но и бронетанкова техника и ракетни комплекси. Нещо, което не е залегнало в договора ни“, заяви Стоянов.

По отношение на военната помощ за Украйна Стоянов заяви, че това, което е предоставило Министерството на отбраната, е на стойност малко над 7 милиона и става въпрос за каски и бронежилетки още по време на редовното правителство.

„От нас бяха предоставени медицински китове – 350 броя, и 5000 броя зимни облекла със съответните обувки“, обясни Стоянов. По думите му е оказана и помощ, включително за осигуряване на украинските граждани на територията на България, което възлиза общо на над 500 милиона.

Стоянов коментира и други въпроси, свързани с армията ни.

„Двата двигателя на МиГ-29 са ремонтирани в Полша и са летели на полските самолети, така че те са свалени от самолет на полските военновъздушни сили и ни ги предоставят в състояние, готово за използваме, каза той, но не пожела да отговори колко ще ни струва това. Било класифицирана информация по искане на полската страна.

За другите четири двигателя, за които има вероятност да бъдат ремонтирани от Полша, той съобщи, че за цена още е рано да се говори.

„Да, могат да бъдат ремонтирани по уверение от полската страна, така че очаквам, ако се стигне до договор, това да се случи до средата на август, началото на септември да имаме още четири двигателя, но това е прогноза“, добави Стоянов, цитиран от БГНЕС.

По думите му разговорите с полската страна вървят доста тежко и бавно.

От страна на САЩ страната ни няма отговор за самолети F-16 на лизинг втора ръка и  ще търси заместващи самолети от Франция, от Швеция или от Израел. Но Димитър Стоянов отбеляза, че това, което предоставено като информация от Израел, не е подходящо.

„Моето предпочитание е да има самолет на изтребителната авиация и ние да си охраняваме сами въздушното пространство, няма значение какъв е типът. Военновъздушните сили са ме уверили, че имат възможности да осигурят и инженерно-технически, и летателен състав, ако типът самолет е различен“, посочи той. Според него естествено би било по-лесно, ако имаме F-16 втора ръка.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук