Репортер: По Брекзит май няма нищо ново. Но за сметка на това в нашата държава има скандали с апартаменти. Бихте ли коментирали? Говорихте ли със засегнатите лица?

Първо ще говоря за Брекзит, защото сигурно цяла нощ ще работим по тази тема и тя касае десетки хиляди български граждани, както и не малко хиляди англичани, които живеят в нашата държава. И така, както няколко пъти пред вас съм казвам, за съжаление, пак излизам лош пророк, но съм изключително разтревожен от това, което се случи. Ето времето изтича, хиляда дни се работи по Брекзит, остават още седем и е пълна неяснота. Не виждам как може това да се подкрепи, което иска Великобритания до 30 юни. Това означава, че техните евродепутати трябва да ходят на предизборна кампания, да агитират Европейския съюз и какво ще защитават в Европейския съюз. Така че, някаква кратка отсрочка още веднъж, това обещах и на Тереза Мей в два разговора по телефона, за някаква кратка отсрочка, да, докато британският парламент вземе решение.

В противен случай не виждам как ще се провеждат европейски избори. Ако те участват и датата е след 30 юни, това означава, че след това държавите, които по квотния принцип ще получат повече евродепутати, как ще си подредят листите, как ще участват в кампанията. И най-вече британските евродепутати – те каква кампания ще водят, какви избори ще проведат. Така че, много тежък разговор ще бъде днес.

Мишел Барние, на срещата сега в ЕНП, на която говорихме по темата, не вижда някакво по различно решение.

Репортер: Говори ли се за отсрочка? Извънреден съвет ще има ли?

Аз не обичам да ми се месят в моята работа и да ми дават съвети. Но е много вероятно другата седмица пак да ни извикат.

Отсрочката трябва да бъде кратка и действително с много ясно време, за да може да се случи. Това ще обсъждаме днес, аз ви казвам къде са предизвикателствата и само една страна – в случая Европейският съвет, не е достатъчна. И британският парламент трябва да е добър партньор.

Репортер: Господин Борисов, да Ви върна отново на българска тема, защото доста хора развълнува и доста хора се изказаха…

Сигурно се изказват. Когато става дума за друга партия, не се изказват, те само за ГЕРБ се изказват, но да чуем…

Репортер: Вие говорихте ли с господин Цветанов, например? Имате ли някакво мнение, искате ли нещо да кажете по въпроса?

Тъжно ми е, че в ден, в който вчера дадохме 53 милиона за великденски надбавки и само за няколко месеца, и за Коледа, и за Великден, над 106 милиона повече се дадоха за българските пенсионери, всичко това потъва, заминава и какво да ви кажа… Много ми е тъжно и гадно, е точната дума, защото обяснение има… Говорих с Цветанов по телефона, той утре отива в Америка, аз чак вечерта или следобяд се връщам, в сряда ще се прибере, ще говоря с тях. Ще говоря още веднъж. Ще събера Изпълнителната комисия. Никак не ми е приятна тази тема. Да, тя е във всички случаи, според тях, законна. Затова ще изчакам кратко време, доколкото знам са сезирани прокуратурата и КОНПИ, да се произнесат. Виждам едни лидери на партии взимат за по 200 лева квадрата, други за по 1200 и са виновни. Все пак трябва да се изправя и срещу моите колеги от ГЕРБ, които казват: „При всеки случай, ти жертваш, режеш глави и махаш”. Докато нашите политически опоненти застават вкупом и казват: „Ние подкрепяме виновния”.

Репортер: Сега ще режете ли глави?

Така че, ако щете единият взел или му дали пари от КТБ 1 милион, другият му откраднали един милион (Вежди Рашидов от КТБ) и ги слагат на една плоскост. Ама не е все едно да загубиш един милион и да получиш един милион.

Грешно е, разбира се, и никога не съм го правил това, да кажа нещо, което не е правилно или не е добро, дори само нарушение да има, не престъпление, дори само нарушение да има, много внимателно ще проследя тези сделки. Това мога да ви уверя, защото решенията в случая са много тежки.

И то в много кратко време преди избори. Така че, мога само да ги уверя, че винаги в ГЕРБ сме взимали правилните решения, верните решения. Това че, другите са маскари, нас не ни оправдава.

Това че, там като вземеш предприятие, като вземеш апартамент, е нещо нормално и ако се видите и вие самите… Вие не отивате да ги питате тях за това, защото сте свикнали на всякакви корупционни схеми в годините. Всичко, което са правили, нагледали сме се. Въпросът е ГЕРБ прави ли така? И това е тежкият въпрос за мен.

То е морален въпрос, но и не е дали всичко това е вярно.

Репортер: Вие казвате: много кратко преди изборите…

То всичко е много добре планирано. Аз внимателно слушах секретаря на президента – независимо, че някои ще кажат: по-ниско ниво, но го слушам. Той казва неща, които, примерно, президентът не би искал да каже. И аз тогава се вдивих, когато той каза, че ГЕРБ били за Грипените, а те били за Ф-16, а тръгнали да купуват Грипени, защото ГЕРБ така иска. Така звучеше горе-долу изказването.

И още тогава се замислих, че правят рязък завой по посока Ф-16 и търсят някакво обяснение. Сега Цветанов също трябва да си направи изводи, защото утре пак заминава за Щатите на конференция за сигурност, откъде дойде тази атака по това време. Можеше да дойде след изборите, можеше да дойде по-рано. Но това, дето се вика, пак не ни оправдава.

Така че, като се видим, ще водя разговор не на тема, дали е законно или не. Предполагам, че би трябвало да е законно. Не са деца, имат глави на рамената. Просто ми е мъчно, че толкова добри неща направихме и цялата енергия, цялата гадост, която в момента ни удря, е за нещо, толкова битово, толкова елементарно, гадно и ненужно.

При положение, че имаш в по-хубавата част на квартала два луксозни апартамента, за които си ял бой и си ги доказал. Минала е проверката по време на мандата на БСП за неговите апартаменти.  И сега кое наложи да го направим точно сега?

Сигурно, пак казвам, е. И той това ми обясни: „Заменил съм два обзаведени, за един на шпакловка. Разликата съм я доплатил на 1000 и кусур евро”.

Не мога да…

Репортер: България кандидат ли е за седалище на нова европейска агенция за сигурността?

Не. Поне не съм чул. Може да сме кандидатствали, но не знам.

Репортер: За пакета „Мобилност”, най-вероятно ще влезе в пленарна зала…

За съжаление, ето това са също изключително важна тема. С Таяни онзи ден говорих, днес говорих, видяхте дойде на бюста на Буров, на помещението в залата на Европейския парламент… Толкова хубави неща днес станаха и си отровихме пак деня.

Пакетът „Мобилност” социалистите и либералите, сиреч нашата опозиция в България, гласува той да влезе, извънредно, дори са нарушени някои от правилата. Нали сте тук брюкселски депутати и се надявам поне това да кажете. Защото те в България говорят друго. А днес техните партии тук направиха това.

И сега говорих пред ЕНП и помолих колегите, не само да се въздържат, но и да ни помогнат, защото това е изключително важно за българските транспортни работници.

Репортер: Какви са възможните ходове, които ни остават?

Крайният вариант е като минем всички… Имаме още ходове. И сега пак, пред цялото ЕНП говорих, и ми обещаха да помагат, след това в триалозите с Румъния. Хубаво е, че ние имаме няколко общи мероприятия с Румъния, ще говорим с колегите там и в Букурещ. Това им казах и днес. Това е много сложна тема и искам този дебат да продължи още дълго. А това сме поели ангажимент в България. Таяни ми каза, че социалистите и либералите са натискали това да влезе, въпреки че той и като председател не го е искал. Аз бях удивен и той го каза и пред камерите.

Репортер: Друга тема на Съвета е Китай. Европа иска реципрочност – европейските фирми да могат да пробиват в затворената китайска система..

Това ще се обсъжда утре… Искате ли утре да го коментираме? Яд ме е, толкова добри неща правим и всичко отива ей така. Вчера 53 милиона. Представете си новина, която пускате: „Правителството отказа/няма да има великденски добавки”. Днес работихме с медицинските сестри. След като оправихме малките болници, общинските болници, възложил съм на Ананиев, две седмици максимум да ни поправи методиката. Защото и с медицинските сестри ние даваме огромни пари в здравеопазването, само че шефовете на болници си дават ДМСТ-а, правят си някакви такива неща, тъй като те са търговски дружества, и не стигат до сестрите. Да ми направи методика, ако трябва да се доплати още, ще доплатиме, но това трябва да се случи, трябва да са доволни. Така че и това сме вършили днес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!