Стотици таксита направиха протестно шествие по „Цариградско шосе” до храм паметника „Св. Александър Невски” в знак на протест срещу бездействието на държавата по отношение на „сивия сектор”. Чашата на търпението преляла на шофьорите заради приложението за споделено пътуване „Максим“, което дърпало много от клиентите.

Таксиметрови шофьори

По информация на протестиращите „Максим” е собственост на руснак в България и действа до голяма степен на принципа на забранената у нас услуга „Юбер”, при която хора със собствени автомобили превозват клиенти срещу пари.

„Те извършват т. нар. „таксиметров бизнес” на дъмпингови цени. Примерно ако Вие сте клиент и ако Ви струва от тук до центъра 10 лева, заплащате пет лева, а горницата компанията я покрива на шофьора, който изпълнява тази функция”, каза пред ДЕБАТИ.бг секретарят на Националния таксиметров синдикат Кирил Кирилов.

Фирмата съществувала у нас от около година и половина, но никоя от институциите не се задействала, за да вземе мерки. А от това губят такситата, категорични са протестиращите.

Таксиметрови шофьори

„Най-елементарният таксиметров автомобил, за да може да работи на улицата без централа и без адреси, струва около 3000 лева на година. С адреси и с голяма фирма превозвач отива на над 5000 чисто документално – застраховка, разрешителни, прегледи…”, каза пред ДЕБАТИ зам.-председателят на НТС Драгомир Петков.

Шофьорите се оплакаха, че за да си изкарват прехраната честно от тях се изисква „три кашона“ с документи. Настояват да се промени законодателството, за да се спре нерегламентираното возене.

Таксиметрови шофьори

Представители на протестиращите таксиметрови шофьори бяха поканени на среща с депутати от Комисията по бюджет и финанси и транспортната комисия в парламента. Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова практически законов проблем няма.

„Няма как чрез поредна промяна на закона да решим този въпрос. Проблемът е в това, че трябва да се съберат достатъчно доказателства, за да може КЗК да вземе решение за прекратяване на тази дейност и това да е законовото основание, въз основа на което приложението да бъде свалено от интернет. От месец май миналата година Министерството на транспорта и автомобилната администрация, съвместно с НАП и прокуратурата работят по темата, но трябва да се съберат достатъчно доказателства, за да издържи решението в съда. Доказателства обаче се събират трудно, защото собственикът на приложението е офшорна компания, чиито сървъри не са в България”, коментира още Менда Стоянова.

КЗК вече е образувала разследване по случая с компанията „Максим”, но не се знае колко време ще продължи то.

Таксиметрови шофьори

А шофьорите от бранша се заканват, че ако по въпроса не се направи нещо, протестите ще продължат. Те са категорични, че темата ги обединява по безпрецедентен начин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!