Актьорът Хю Грант призова Великбритания да остане в ЕС

Повече от 700 хил. души подписаха петиция, поместена вчера на сайта на британския парламент, с искане правителството да оттегли заявлението си за излизане от Европейския съюз и да остане в блока, предаде „Ройтерс“.

Само за няколко минути петицията събра хиляди подписи, след като късно снощи министър-председателят Тереза Мей направи телевизионно обръщение. Тя упрекна законодателите, че не са успели да се споразумеят по стратегия за Брекзит, и призова парламента да направи окончателен избор. Крайно време е да вземем решение“, каза Мей на британците. и добави: „Аз съм на ваша страна.“

Говорител на камарата на общините каза, че парламентарният сайт се е сблъскал с „технически проблеми“ заради значителното и продължително натоварване на системата“, предаде „Франс прес“. Сред подписалите е и актьорът Хю Грант. „Подписах като всеки разумен човек в страната. Налице е извънредна ситуация“, написа Грант в „Туитър“.

Петицията бързо надхвърли 100 хил. подписа, нужни, за да бъде проведен дебат в парламента. „Правителството многократно е заявявало, че напускането на ЕС е „желание на народа“. Трябва да сложим край на това изтъкване, като докажем силата на сегашната обществена подкрепа за оставане в ЕС“, пише в текста, придружаващ петицията. Втори референдум „не би могъл да бъде организиран, затова гласувайте сега“, призовава документът.

Инициатор на петицията е Маргарет Ан Георгиаду. „За много хора е сега или никога“, обясни тя пред Би Би Си. Георгиаду каза, че след референдума през юни 2016 г., на който 52 процента се обявиха за напускане, гласът на привържениците на оставане в ЕС, като нея е бил заглушен, а те са били пренебрегнати.

Британските депутати не можаха да се споразумеят по условията за напускането, което накара министър-председателя да поиска от Брюксел отсрочване на Брекзит до 30 юни. Тези седмица парламентът в Лондон отхвърли възможността за втори референдум за Брекзит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!