Бюрек, Путин, С-400

Хасан Аджар, пекар от турския град Бурса, чийто бюрек влезе в книгата на Гинес, възнамерява да изпече традиционния турски бюрек за президента на Русия Владимир Путин по повод доставката на руски противовъздушни ракетни системи С-400 в Турция.

„Началото на доставката на системи за противовъздушна отбрана С-400 на Турция, за което толкова много се говори в нашата страна, беше добра новина за нас. Осъзнавайки колко е важно за националната сигурност на страната ни, както и за отношенията между Турция и Русия, принос за развитието на отношенията между нашите страни и затова искам да дам своя принос за развитието на отношенията между нашите страни. Затова ще вложа всичките си усилия и ще изпека и изпратя в Кремъл лично на Владимир Путин нашия традиционен бюрек“, каза Аджар пред „Спутник“.

Майсторът добави, че бюрекът ще бъде със сирене и спанак, а общото тегло на „благодарността“ ще бъде четири килограма. Според неговите пресмятания пратката трябва да пристигне в Москва в рамките на пет дни. Пекарят уточнява, че „бюрекът може да бъде изяден десет дни от деня на изпичането му“.

„По време на последното си посещение в Турция Путин изрази желанието си да посети турски ресторант. Искам да го поканя в нашия красив древен град Бурса и в моя ресторант, където ще му направя най-добрия бюрек“, каза Аджар.

През 2012 г. Аджар влезе в Книгата на рекордите Гинес, правейки най-големия бюрек с дължина 2 023 метра.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук