Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан заяви, че Европа трябва да остане единна в опитите си да запази ядрената сделка с Иран.

Той призова Техеран да отмени решението си да не се съобразява с част от изискванията на споразумението.

„Европейците трябва да останат обединени по този въпрос“, каза пред репортери Льо Дриан на срещата на външните министри от ЕС в Брюксел.

Според него решението на Иран да не спазва част от ангажиментите си по сделката, от която САЩ се оттеглиха миналата година, е „лош отговор на лошо решение“.

При пристигането си в Брюксел за министерската среща британският външен министър Джереми Хънт каза, че все още има време за спасяване на споразумението, предвиждащо Иран да ограничи ядрените си програми в замяна на облекчаване на международните санкции.

„Иран все още е на година от разработването на ядрена бомба. Все още има известно време до крайния срок, но и малък прозорец (от време), за да запазим жива сделката“, заяви той.

Въпреки че Лондон и Вашингтон са близки съюзници, Хънт изрази несъгласие с начина, по който САЩ се отнесоха към ядрената сделка с Иран.

На срещата си днес външните министри на страните от ЕС ще търсят начини за намаляване на напрежението между Иран и САЩ, както и за започване на диалог, който да спаси споразумението от 2015 г., отбелязва Ройтерс.

Свързана новина:

Иран: Ще преговаряме със САЩ, ако махнат санкциите

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!