турция

Турската национална валута достигна поредното си рекордно ниско ниво, като поевтиня спрямо долара до 17,04 лири за щатска единица, показват данните от онлайн борсата.

Турската валута се обезцени два пъти от началото на годината, което е един от най-големите спадове в стойността на националната валута през последните години. През януари доларът се търгуваше за около 7,3 лири. Миналия петък лирата се търгуваше за 16,41 за единица американска валута.

Друг спад на лирата е свързан с изявлението на турския президент Тайип Ердоган, направено в неделя, че турските власти не възнамеряват да повишават лихвения процент.

Миналата седмица централната банка на Турция отново понижи един от основните си лихвени проценти, като мярка за стабилизиране на лирата и инфлацията. Лихвеният процент на седмичните репо аукциони (краткосрочни заеми на ценни книжа) беше намален от 15% на 14%. Президентът Тайип Ердоган активно се застъпва за намаляването на лихвените проценти, като ги смята за „беда“.

На фона на спада на лирата опозицията повдигна въпроса за необходимостта от предсрочни президентски и парламентарни избори. Те смятат, че сегашното ръководство не може да се справи с икономическите проблеми на страната. Ердоган обаче изключи възможността за предсрочни избори. Той  заяви, че те ще се проведат навреме – през 2023 г.

Ердоган: Турция няма да се откаже от пазарната икономика

Турция няма да се откаже от принципите на свободния пазар, заяви в неделя президентът Реджеп Тайип Ердоган. Той подчерта, че страната няма да въведе контролиран валутен режим.

„Турската икономика ще продължи да върви по своя път в съответствие с правилата на свободната пазарна икономика, както го е правила досега“, заяви Ердоган на церемония, провеждаща се в Истанбул.

Твърдението, че Турция може да се нуждае от „извънредно икономическо положение и валутен борд не е вярно”, подчерта той.

„Икономическата политика, провеждана от нашето правителство, напредва изцяло в посоката, която сме определили, с изключение на цикличните колебания на валутния курс“, обясни той.

Ердоган заяви, че правителството му ще продължи да се бори с по-високите лихвени проценти. „Не очаквайте нищо друго от мен“, заяви той.

В четвъртък Турската централна банка намали основния си едноседмичен репо лихвен процент със 100 базисни точки от 15% на 14%. С последното намаление контролният финансов орган е понижил основния лихвен процент с 500 базисни пункта от септември насам.

Въпреки че Централната банка е независима институция, намаленията на лихвените проценти са в съответствие с често заявяваното от Ердоган противопоставяне на по-високите лихвени проценти. Мантрата е : „Ще премахнем лихвеното бреме от гърба на нашия народ“.

По последни данни на Турския статистически институт годишната инфлация в Турция през ноември е била 21,31%.

Турция разкри нови гишета на ГКПП „Капъкуле“ заради трафика от България

Междувременно Турция разкри нови гишета на граничния пункт „Капъкуле“ заради засиления трафик от България. Общият брой на гишетата за влизащите от България в момента е 10. На границата са изпратени и нови служители.

Преди новогодишните празници потокът от хора от България не стихва. Една от основните причини е именно ниският курс на турската лира. Това каза представителят за Одрин на Сдружението на турските хотелиери, цитиран от местните медии.

В Одрин има общо 2 500 хотелски легла, в момента всички те са резервирани от българи, твърдят хотелиерите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук