От много години чуваме слухове, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на прага на смъртта. Всъщност преди десет години, ако не и повече, важен западен служител, който познава Турция отблизо, заяви, че турският президент е „тежко болен“ и че смъртта му е само въпрос на време.

Всяка седмица някой „вътрешен човек“ твърди, че разполага с последни данни за здравето на Ердоган. Посланиците в Анкара намират това за забавно, защото все се появяват хора, които с голяма сигурност заявяват, че имат „братовчед на близък приятел, чийто зет лекувал Ердоган след масивен инсулт“.

И все пак Ердоган е още тук. Очевидно е по-зле и се справя с някои медицински проблеми, но все още е тук и продължава да бъде основният играч в турските дела. По-скорошните слухове и произтичащите от тях интриги в Двореца обаче показват, че вървим към нова ера. Всички, както в Големия дворец, така и извън него и неговия двор, се подготвят за следващия ден.

Пред Ердоган стои критично предизвикателство, с което трябва да се справи: Той няма сигурен начин да напусне сцената. Както често отбелязва един лидер на страна от Източното Средиземноморие, „той се е възкачил там, гледа ни високомерно отгоре, но няма стълба, по която да слезе“. В една нормална държава той би могъл да загуби следващите избори и тихо да се прибере у дома. В днешна Турция това ще бъде много трудно.

Има важна част от населението и елита, които са пострадали и искат да си отмъстят. Онези, които в момента контролират дълбоката държава, няма просто да предадат властта, нито ще позволят на други да се ровят из папките, търсейки скелети в гардероба. Ердоган, семейството му и тези, които ги заобикалят, са наясно с това. Те ще се борят да оцелеят до изборите през 2023 г., когато и ако те се проведат.

Стабилна и предсказуема Турция е най-добрият сценарий за Гърция – такъв, който обслужва гръцките интереси. Кризите обикновено настъпват, когато едната или и двете държави преминават през период на продължителна нестабилност. Гърците, парадоксално, се намират на траектория без очевидни и трудни препятствия пред нея.

В Анкара обаче залогът е голям. Никой не знае точния процес на вземане на решения, ролята, която може да изиграе хардлайнерът, министър на отбраната Хулуси Акар, или кой може да сметне за полезна кризата с Гърция и Кипър. Има опитни гръцки дипломати, които смятат, че Ердоган преминава през труден период и това е възможност да се сключи сделка с него. Има и други, много повече, които смятат, че вече е невъзможно да се преговаря с него и призовават към предпазливост през следващите няколко месеца. Въпрос на избор.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук