Беларус, мигранти

Европейската комисия обвини авторитарния лидер на Беларус, че примамва мигранти с фалшивото обещание за лесно влизане в ЕС като част от „нечовешки подход в гангстерски стил“, пише Би Би Си.

Най-малко 2000 мигранти вече са на границата на Беларус с Полша.

мигранти

„При пристигането им те са изтласкани до границата и са принудени да влязат незаконно в Европейския съюз“, каза говорителят на Комисията Питър Стано.

Лидерът на Беларус Александър Лукашенко отрича да е организирал проблема.

Членовете на ЕС и НАТО Полша, Литва и Латвия са забелязали скока в броя на хората, които се опитват да влязат нелегално в своите страни от Беларус през последните месеци. Много са млади мъже, но те включват жени и деца, предимно от Близкия изток и Азия.

Полша е видяла най-много пристигащи, особено около основния граничен пункт Кузница.

мигранти

Мигрантите описаха как беларуските власти иззеха телефоните им и ги бутнаха към оградата на границата. Температурите през нощта на границата паднаха под нулата и няколко души вече загинаха през последните седмици.

Полша разположи допълнителни войски, след като отчаяни тълпи се опитаха да отрежат гранична ограда с бодлива тел в понеделник. Граничният служител каза, че са били направени над 300 опита за незаконно преминаване. Правителството предупреди за възможна „въоръжена“ ескалация на границата си с Беларус, опасявайки се, че съседът може да се опита да провокира инцидент.

Ръководителят на полския отдел за национална сигурност Станислав Зарин каза, че мигрантите са под контрола на беларуски въоръжени части. „Беларус иска да предизвика голям инцидент, за предпочитане с изстрели и жертви“, каза по-рано заместник-министърът на външните работи Пьотр Вавжик.

ЕС, НАТО и САЩ казват, че Беларус организира проблема. Брюксел обвинява оспорвания лидер на Беларус, че е провокирал наплива в отговор на санкциите на ЕС, наложени след широко дискредитираното му преизбиране и последвалото потушаване на масовите протести.

Министерството на отбраната на Беларус отхвърли полските изявления като необосновани и необосновани и обвини Варшава в нарушаване на споразуменията, като премести хиляди войници към границата.

Беларус настоява, че мигрантите пристигат законно там и че просто действа „като гостоприемна страна“.

мигранти

Русия похвали „отговорното“ отношение на своя съюзник към граничния спор и заяви, че следи отблизо ситуацията.

Активисти твърдят, че мигрантите се използват като пионки в политическа игра между Беларус извън ЕС и нейните съседи. Полша също беше обвинена в изтласкване на мигранти обратно през границата, в противоречие с международните правила за убежище.

Говорителят на Агенцията за бежанци на ООН Шабия Манту каза, че е много притеснена от последните сцени:

„Използването на бежанци, търсещи убежище и мигранти за постигане на политически цели е неприемливо и трябва да спре“.

Европейската комисия сега се стреми да разшири санкциите, за да включи „авиокомпании от трети страни“, участващи в пренасянето на мигранти до Беларус. Той каза, че разглежда полети до Минск от редица страни, включително Сирия, Иран и Катар, както и от Русия и няколко северноафрикански държави.

военни коли

Във вторник Германия призова ЕС да „предприеме действия“, за да помогне на Полша да защити границите си. Литва също премести войски до границата си с Беларус, за да се подготви за евентуален приток на мигранти.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!