Строителството у нас се е превърнато в източник на престъпни доходи. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков на брифинг. На него участва и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. Темата – изчезналите средства за строителство на АМ „Хемус“. На фона на това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че дава вътрешния министър на съд.

Комитова и Рашков
На сниката: Виолета Комитова и Бойко Рашков

Комитова: Установихме дейности, които се правят по-скъпо, с по-малък контрол

Ремонтите са постоянен процес, който се изисква при поддръжката на всички пътища. Затова държавата всяка година отделя бюджет от 300-400 млн. лева за поддръжка. Този бюджет е на Агенция „Пътна инфраструктура“ и задачата ѝ е мрежата да се поддържа в добра кондиция. Имаме магистрали, републикански пътища и общински пътища. Магистралите и републиканските пътища са ангажимент на АПИ, общинските са ангажимент на общините. Ангажиментът на АПИ е да се грижи 365 дни в годината за магистралите и републиканските пътища. Това заяви на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

“Ние заварихме 5-годишни договори с фирми за области. Сдруженията отговарят за пътната подготовка. Договорите са сключени за срок от 2019 г. до 2024 г. Спечелени са с обществена поръчка. Констатирахме финансови несъответствия. Например, в област „Х“ фирмата трябва да осъществява поръчката за 20 млн. лева, а с дадени задания от АПИ фирмата е извършила работа за 200 млн. лева. Ние заварихме дефицит. Всички дейности имат общ бюджет от около 400 млн. лева, а фирмите имат претенции за извършена работа за 1,5 млрд. лева. Тези пари не са осигурени в бюджета. Установихме, че тази практика е прилагана през 2018 г., 2019 г. и 2020 г. Заварихме същата ситуация и през 2021 г. Фирмите започват с 400 млн. лева, допълнително им се дават задания до 1,5 млрд. лева и на края на годината парите им се отпускат с постановление на Министерски съвет. Така всяка година им се отпускат около 1,5 млрд. лева за пътна поддръжка”, каза още регионалният министър.

“След като се вгледахме в договорите, установихме неща, които не ни харесват. Основното – под прикритието на текущ ремонт и поддръжка се прави основен ремонт на нашите пътища. Стигнахме до заключението, че това се прави, защото текущият по документи е по-евтин, изисква по-кратък срок и по-малко гаранции. Установихме дейности, които се правят по-скъпо, с по-малък контрол за качеството и без гаранции”, уточни Комитова.

Рашков: Някой се е облагодетелствал от замяна на думичката „общ“ с думичката „текущ“ ремонт

За състоянието на пътищата към момента са виновни политиците преди служебното правителство. Това заяви от своя страна вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков.

„Неочаквано е за мен, че откриваме нови обстоятелства, нови факти, които ще ни задължат да започнем проверка и в насока изясняване защо се е преминавало от един вид строителна дейност към текущ ремонт. Тези материали трябва да започнат в МВР и да започнем изследване на всеки един случай поотделно. Изглежда някой се е облагодетелствал от замяна на думичката „общ“ с думичката „текущ“ ремонт. Трябва да видим кой е този човек и да му потърсим отговорност. Схемата е почти идентична с изграждането на АМ „Хемус“ – алчност, стремеж към забогатяване на определени хора, приближени към властта. Защо повече от десетилетие се извършва такова нещо?“, попита Рашков.

Според него държавата е имала възможност да има добре поддържани пътища.

„Но и това не сме направили заради някои политици преди нас. Тук очевидно фактор се явява субективният. Средствата ги има, но резултатът липсва. Правим някакви камуфлажни ремонта с цел да извлечем по-големи печалби, да присвоим по-големи суми от държавните финансови ресурси. Ние ще продължим работата по разследване и в тази посока. Оставам с горчиво впечатление, че онези, които са били на отговорни постове в МРРБ, са източник на криминални случаи. Строителството у нас е превърнато в източник на престъпни доходи. Не искам да го сравнявам с нещо много грозно. От това министерство се очаква да направи страната ни много по-привлекателна, коментира Рашков.

Той каза и че във връзка с проверките на АМ „Хемус“ бившите министри Петя Аврамова и Николай Нанков са призовани да се явят в Националната полиция.

„Не изключвам възможността те да направят всичко възможно да не се явят. Ще продължат ли Аврамова и Нанков критичния тон към министър Комитова след гореизложените данни? Онова, което са правили те във връзка с пътната инфраструктура“ заяви от своя страна вицепремиерът.

Запитан на чия банка е собственик Бойко Борисов, Рашков отговори следното:

„Няма изобщо да коментирам какво е коментирал един пропаднал политик по отношение за моята личност. Ако лидерът на ГЕРБ е посъветвал Петя Аврамова да не се яви на разпит, това е в контекста на неговото минало като член на СИК, която е една силова организация, която не признаваше законите на страната. Тези шкафчета, които прокуратурата не пожела да разследва с какви банкноти са пълни, вече е почти ясно откъде са. Борисов дължи обяснение пред народа,. Борисов си е назначил прокурор, затова няма да бъде разпитван. По-голям имунитет от това да си назначиш главен прокурор няма“, заяви още Рашков.

В заключение той добави, че говорейки за магистрала „Хемус“, говори за грандиозен грабеж на държавни средства, които ние не познаваме.

Борисов дава Рашков на съд

Час по-рано лидерът на ГЕРБ също коментира темата, казвайки:

„Благодаря на медиите, които ни сигнализираха, че хората на Радев викат на разпит Петя Аврамова и Николай Нанков, за да си правят предизборна пропаганда. Защо не ги призоват по надлежния ред в понеделника след изборите? Вече за всички българи е ясно демокрацията на Радев какво е“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път заяви, че ще даде вътрешният министър Бойко Рашков на съд.

„Докато прави тези фантасмагории, че аз имам банка, днес вече сме оформили документите и го давам на съд, защото това са сериозни обвинения“, обясни той.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук