криптовалута, биткойн

Турски криптобанкер се изпари с 2 млрд. долара. В четвъртък турската прокуратура започна разследване, след като базираният в Истанбул основател на борса за криптовалути затвори сайта си. Той избяга от страната с активите на инвеститорите си.

Уебсайтът Thodex потъмня, след като публикува мистериозно съобщение, в което се казва, че в петък спира търговията за пет дни заради неуточнена външна инвестиция.

След това турските служители по сигурността пуснаха снимка на основателя на Thodex Фарук Фатих Йозер, който преминава през паспортния контрол на летището в Истанбул по пътя си към неустановено място.

Крие се или в Тайланд, или в Албания

Местните медии съобщават, че Йозер, който е бил на 27 или 28 години, е летял или в Албания, или в Тайланд.

ХаберТюрк и други медии заявиха, че Thodex е затворила след провеждане на промоционална кампания, на която продава Dogecoins с голяма отстъпка – но не позволява на инвеститорите да продават.

391 000 инвеститори са му повярвали

Според информации уебсайтът и цялата борса са били затворени, като са държали поне 2 милиарда долара от 391 000 инвеститори. „Жертвите са в паника“, каза адвокатът на инвеститорите Огуз Еврен Килич, цитиран от ХаберТюрк.

„Те подават жалби в прокуратурите в градовете, в които живеят.“ Прокурорите са започнали разследване срещу бизнесмена по обвинения в „тежка измама и основаване на престъпна организация“, съобщи частната агенция DHA.

Банкерът ползвал турски модели за реклама

Thodex стартира агресивни кампании, за да привлече инвеститорите. Първо се ангажира да разпространява луксозни автомобили чрез крещяща рекламна кампания с участието на известни турски модели. След това платформата се захвана с Dogecoin. Криптовалутата става особено популярна сред турците, които се стремят да запазят спестяванията си. Поводът е рязък спад в стойността на местната лира. Турският крипто пазар остава нерегулиран. Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган е скептично относно безопасността и използването на цифрови валути.

Турската централна банка забрани криптовалутите

Турската централна банка реши да забрани използването на криптовалути при плащания за стоки и услуги, считано от 30 април. Трезорът предупреди, че криптовалутите „крият значителни рискове“, тъй като пазарът е нестабилен и липсва надзор.

„Портфейлите могат да бъдат откраднати или използвани незаконно, без разрешението на притежателите им“, гласи предупреждение от миналата седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!