Зоран Заев вот
На снимката: македонският премиер Зоран Заев

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подписва в Гърция сделката за съвместен газопровод през май, предаде „Greek City Times“.

Министърът на икономиката на страната Крешник Бектеши заяви, че министър-председателят Зоран Заев ще пътува до Гърция. Неговата визита е в съответствие с меморандума за разбирателство, подписан между двете балкански държави през 2016 г.

Гръцката част от проекта ще бъде разработена от гръцкия оператор на газови мрежи DESFA и включва 50 км тръбопровод. Газопрповодът свързва станция Неа Месемврия на гръцката газопреносна мрежа в северния пристанищен град Солун с Гевгелия, разположен на северната граница на Македония с Гърция.

И България с такъв проект от 2009 г.

Междусистемната газова връзка между Гърция-България или известният в медиите проект Ай Джи Би (IGB) е одобрен от министерски съвет още през 2009 г.

Две години по-късно през 2011 г. е регистрирано дружеството „Ай Си Джи Би“ АД. То е собственик на бъдещия газопровод. Акционери в него с равни дялове са „Български енергиен холдинг“ ЕАД (50%) и „IGI Poseidon“ S.A. (50%). Акционери с равни дялове в „IGI Poseidon“ са гръцката „ДЕПА“ и италианската „Едисон“ С.п.А.

Проектът от национално значение вече  12-а година е незавършен

Проектът е обявен за проект от национално значение. Защото ще даде свобода на България и ще я откъсне от руския газопровод и високите му цени за потребителите. Реверсивен газопровод според проекта ни с Гърция трябва да свърже гръцката национална газопреносна система в района на  Гюмюрджина, Гърция с българската национална газопреносна система в района на  Стара Загора.

От 182 км 151 са на родна земя

Гозопроводът трябва да е с дължина 182 км, от които 151 км на българска територия. Останалите 31 км ще бъдат изградени на гръцка територия и с диаметър 32″ (813 mm). Капацитетър ще бъде до 3 млрд.м3/година. Тръбопроводът е проектиран така, че да има възможност да бъде увеличен до 5 млрд.м3/година при пазарен интерес. Проектът IGB е изключително важен от гледна точка на повишаване на сигурността на доставките и осигуряване на диверсификация на доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Но понеже е важен, чака да бъде завършен вече 12 години. За разлика от руските и турски потоци, по-голяма част от този проект е финансиран с европейски средства. Интересно е да видим развитието и на двата проекта и да разберем кой пръв ще бъде реализиран.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!