Споразумение за подводен газопровод за пренасяне на газ от нови морски находища в югоизточната част на Средиземноморието до континентална Европа, подписано от Гърция, Кипър и Израел по-рано през годината, бе одобрено с голямо мнозинство от комисия на гръцкия парламент в понеделник вечерта, съобщи в. „Катимерини”.

Подписано в Атина от лидерите на Гърция, Кипър и Израел през януари 2020 г., споразумението за тръбопровода EastMed премина първия етап преди ратификацията с гласовете на управляващата Нова демокрация, основната опозиционна СИРИЗА и Движението за промяна (KINAL).

Комунистическата партия (KKE) и MeRA25 гласуваха против, докато „Гръцко решение” заяви, че ще изрази позицията си на пленарното гласуване в четвъртък.

След гласуването министърът на енергетиката и околната среда Костис Хацидакис определи споразумението като „едно от най-важните международни енергийни споразумения, което ще промени пейзажа с газопроводи не само за Гърция, но и за Европа“.

Тръбопроводът, добави той, също ще предостави „практически отговор“ на ревизионизма и провокациите на Турция в Източното Средиземноморие.

Той също така не изключи възможността повече държави, като Египет, да се присъединят към проекта. „Крайният маршрут на газопровода е отворен“, каза той.

Газопроводът с дължина 1900 километра е предназначен да осигури алтернативен източник на газ за Европа, която има големи нужди от енергия и зависи до голяма степен от доставките от Русия и Кавказкия регион.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!