С-400

Турският народ подкрепя правителството при закупуването на ракети С-400 от Русия. Според проучване на общественото мнение 44% от участниците са изразили своята подкрепа, заявявайки, че ракетите „трябва да бъдат закупени“.

Университетът Кадир Хас публикува резултатите от годишното си проучване на общественото мнение за турската външна политика за 2019 година. Проучването сред 1000 души от 26 провинции над 18-годишна възраст задава въпроси относно значителното развитие във външната политика на Турция напоследък.

Според резултатите 44% смятат, че ракетите С-400 трябва да бъдат закупени въпреки заплахата от санкции от страна на САЩ. Приблизително 26,1% от участниците посочиха, че има „стратегическо партньорство“ между Турция и Русия. Също така стана ясно, че 20,6%, виждат във връзките със САЩ най-големия проблем за външната политика на страната. Трансграничните терористични заплахи, от друга страна, бяха посочени като втори по големина проблем с 18,3%.

Най-голямата заплаха за Турция парадоксално е от страна на съюзника САЩ – така смятат 82,3% от респондентите. Това бележи значително увеличение от резултата от миналата година, който беше 60,2%. 39,4% са на мнение, че САЩ са „ненадеждна“ страна. Големите проблеми между Вашингтон и Анкара са градирани от борбата срещу тероризма (60,5%), през подкрепата на САЩ за разклоненията на ПКК в Сирия (37,3%). На второ място като най-голяма заплаха за Турция анкетираните поставят Израел (70,8%).

Като най-голям приятел на Турция 65,3% сочат Азербайджан, а на второ място поставят кипърските турци. Въпреки критиките и грижите, които създават отношенията със САЩ, 60,8% от турците подкрепят членството на страната си в НАТО.

Има увеличение на турците, които подкрепят членството на Турция в ЕС – ако миналата година това са били 55,1 %, днес са 61,1%. 20,3% изразяват мнение, че след 5 или десет години Турция вече ще е член на Евросъюза.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук