Турски войници

Партията на справедливостта и развитието на Турция, председателствана от президента Реджеп Тайип Ердоган, възнамерява на 30 декември да предложи на депутатите от Великото национално събрание на страната да одобрят мандат за изпращане на турски военни части в Либия, съобщи източник от партията на Ердоган на Анадолската агенция.

Източникът от партията на Ердоган не изключва гласуването на мандата да се проведе в четвъртък, 2 януари. По-рано се очакваше мандатът да може да бъде одобрен от парламентаристите на 7 или 8 януари, след като те се завърнат от парламентарната си ваканция.

Ердоган многократно е заявявал готовността си да изпрати военни части в Либия, ако правителството на Националното споразумение (ПНС) в Триполи го помоли за помощ. На 28 ноември Анкара и Триполи сключиха меморандум за сътрудничество, включително и военно. Ердоган го одобри на 26 декември и в същия ден обяви, че през януари ще поиска от парламента разрешение за изпращане на войски в Либия.

В момента в Либия има паралелно две изпълнителни власти: международно признатият парламент с премиер Фаиз Сарай, и временният кабинет на Абдула Абдурахман ат-Тани, действащ в източната част на страната, подкрепен от фелдмаршала на Либийската национална армия Халифа Хафтар.

На 12 декември Хафтар обяви началото на решително нападение срещу Триполи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук