Снимка: EBU

Японската брегова охрана намери пет трупа и две човешки глави в дървена риболовна лодка край брега на остров Садо (който е част от северната префектура Ниигата) в Японско море, съобщи Би Би Си. Плавателният съд е бил тежко увреден. Полицията не можа да определи дали главите са на някои от телата, но допълни, че някои трупове са били с частично оголен скелет, което показва, че жертвите са били в морето дълго.

Карта: Би Би Си

Надписът върху кораба е на корейски език. Севернокорейски рибарски лодки редовно ловуват в Японско море. Често заради повреди на двигателя или други технически проблеми течението ги отнася към японските брегове.

Снимка: Ройтерс

„Корабите-призраци“, за които се смята, че тръгват от Северна Корея, станаха доста често явление по японските брегове. Проблемът придоби огромни мащаби през 2018 г, когато край бреговете на японските префектури, разположени покрай Японско море, бяха открити около 100 плавателни съда от Северна Корея. Смята се, че екипажите им са дезертьори от Северна Корея, или дори шпиони, но вече се налага и мнението, че крайната бедност на хората там ги кара да се опитват да ловят риба все по-далече в морето=

Непрекъснатото напрежение между Япония и северна Корея вероятно ще направи разследването на случая с „кораба-призрак“ трудно, коментира Би Би Си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук