Турция е идентифицирала 93 заподозрени, които са направили „неоснователни и провокативни“ публикации в социалните медии свързани с епидемията от коронавирус и е задържала 19 от тях, съобщи турското вътрешно министерство.

Това се случва след като Турция затвори кафенета, места за забавления и спорт, прекрати масовите молитви в джамиите и разшири забраната за полети до 20 държави, за да ограничи разпространението на коронавирус, тъй като броят на потвърдените случаи нарасна до 47.

В изявлението на вътрешното министерство се казва, че има публикации в социалните медии, които са насочени към служители и разпространяват паника и страх, като предполагат, че вирусът се е разпространил широко в Турция и че служителите са предприели недостатъчни мерки.

„Деветнадесет от тези заподозрени са задържани и процесът по задържане на другите, които са били идентифицирани, продължава“

, се казва в изявлението, публикувано късно в понеделник.

Миналата сряда Турция стана поредната държава, която докладва за огнище на коронавирус, а министърът на здравеопазването Фахреттин Коча обяви 29 новопотвърдени случая късно в понеделник, като общият им брой достигна 47. Не са регистрирани случаи на смърт.

Кабинетът на губернатора на Истанбул заяви в понеделник, че турските граждани, които искат да се върнат от девет европейски държави, могат да го сторят до полунощ на 17 март при условие, че са подложени на карантина за 14 дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!