Масово подаване на оставки от членове на персонала на Втора градска болница в столицата заради трансформирането й със заповед на здравния министър в резервна инфекциозна болница за борба срещу коронавируса принуди столичния кмет да отиде на място за спешни преговори. Лекарите смятат, че болницата няма подготвени хора и необходимото оборудване за работа с новата инфекция. Според директора на болницата Стефан Узунов до вчера са подадени 85 заявления за напускане, а в медиите има неофициални данни за 300 напускащи, което би означавало парализиране на работата на лечебното заведение.

Повечето лекари в болницата се притесняват, че работата с коронавирус е особено опасна за тях, защото са в пенсионна или предпенсионна възраст. Това кара хора с по 40 години стаж да напускат. Други споделиха, че половината им живот е минал в тази болница, на нямат избор, освен да напуснат.

Компромисът бе постигнат, след като за преговори с медиците тази сутрин в болницата отидоха представители на БЛС и столичният кмет Йопданка Фандъкова. По думите й Втора градска болница няма да приема болни от коронавирус докато не бъде доставено необходимото оборудване и персонал.

„Ситуацията е необичайна. Всички ние сме в ситуация на извънредно положение и трябва да даваме максимално много информация. Надявам се директорът на болницата да е свършил своята част от работата. Обсъждането на това да имаме резервна клиника и болница в случай на нужда беше с него и със здравните власти. Никкой насила никого не може да накара. Работата е доброволна. Това са опитни лекари и аз разбирам тяхното притеснение. Нужно е директорът на болницата да направи всичко, за да получат те необходимата информация – съобщи кметът пред бТВ – Аз съм гарантирала на ръководството на болницата, че няма да има проблем с финансирането. Столичната община чрез бюджета си ще покрие всички разходи на болницата във всеки един момент. Всички необходими защитни средства и необходимата апаратура ще бъдат получени в рамките на дните, в които тече подготовката на болницата. Няма да се приемат болни с коронавирус във Втора градска болница, докато няма необходимото оборудване и персонал. Надявам се, че част от медицинските работници ще останат да работят там. Има отделения, които бяха преструктурирани и във ВМА, и в „Александровска“, и в „Пирогов“. Лекарите са обучени да реагират във всяка ситуация, защото не сме застраховани, че някъде няма да се появи коронавирус.“

В крайна сметка след спешните преговори положението се нормализира, като се оказа, че ще бъде преобразувано само едно отделение за приемане на болни с коронавирус. То е с 10 легла и, според Фандъкова, това отговаряло на първоначалния план. Това отделение ще работи с отделен вход. По повод твърденията на лекари, че във Втора градска болница няма достатъчно апаратура, кметът на столицата сподели, че от друг източник е чула „нещо друго“ и че явно в случая има „нарушена комуникация“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук