Тръмп и Ердоган
на снимката: президентите на САЩ и Турция - Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган

Съединените щати и Египет предупредиха Турция да спре сондажите за петрол и природен газ край бреговете на Кипър.

„Съединените щати остават загрижени за повторните опити на Турция да прави сондажи във водите на Кипър.“, написаха в официално становище от Държавния департамент на САЩ.

„Призоваваме турските власти да прекратят тази активност и приканваме всички страни в спора да се въздържат от действия, засилващи напрежението в региона“, казват още от Вашингтон.

Позицията на Съединените щати дойде часове след като и Египет критикува Турция, като осъди „настояването им да предприемат еднолични мерки, засилващи напрежението.“

Отриването на огромни количества природен газ под източната част на Средиземно море даде началото на надпревара за евентуалния му добив.

Анкара изпрати сондажния кораб Фатих, който влезе в изключителната икономическа зона западно от Кипър през медец май и започна да прави проучвания.

Скоро след това беше изпратен и втори сондажен кораб Явуз, който започна проучвания източно от островната държава от Европейския съюз.

Брюксел нарече в понеделник действията на Турция „ненужна ескалация“ и призова Анкара да прекрати сондажите, защото са незаконни и могат да им донесат икономически санкции.

Турция твърди, че сондажите са законни, защото са във водите на Северен Кипър, който Анкара окупира през 1974 г.

Кипър обяви, че е завел дела срещу три компании, които подпомагат турските сондажи. Никозия издаде, също така, заповед за арест на екипажа на Фатих, с обяснението, че нарушава суверенитета на Кипър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!