Реджеп Ердоган
на снимката: Реджеп Ердоган

Турският президент Тайип Еродган заяви в събота, че е наредил на външното министерство да експулсира 10 пратеници от западни страни. Ако това се случи, ще станем свидетели на най-дълбокия дипломатически разрив със Запада през 19-те му години на управление, пише „Reuters“.

„Дадох необходимата заповед на нашия външен министър и казах какво трябва да се направи: тези 10 посланици трябва да бъдат обявени незабавно за персони нон грата“

Ердоган е бесен, защото пратениците призоваха за освобождаването на Осман Кавала.

В съвместно изявление от 18 октомври посланиците на Канада, Дания, Франция, Германия, Холандия, Норвегия, Швеция, Финландия, Нова Зеландия и Съединените щати призоваха за справедливо и бързо разрешаване на случая на Кавала и за неговото “ спешно освобождаване“. Те бяха привикани от външното министерство, което нарече изявлението безотговорно.

Филантропът, който вече четири години е в затвора, отрича обвиненията, че е финансирал национални протести и е участвал в неуспешен преврат. Правозащитни организации казват, че неговият случай е емблематичен за репресиите срещу несъгласието при Ердоган.

Репликите на Ердоган идват само няколко дни след като посланиците на САЩ, Франция, Германия и седем други държави публикуваха съвместно изявление, призоваващо за „спешното освобождаване“ на Кавала.

Те бяха привикани от външното министерство, което нарече изявлението безотговорно.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли написа в Туитър:

„Изгонването на десет посланици е знак за авторитарния дрейф на турското правителство. Няма да се плашим. Свобода за Осман Кавала.“

Посолствата на САЩ, Германия и Франция, Белият дом и Държавният департамент не отговориха веднага на исканията за коментар.

По-рано Ердоган заяви, че планира да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън на срещата на върха на Г-20 в Рим следващия уикенд.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!