Илиян Василев
на снимката: Илиян Василев

След поредния неуспешен съмит Eвропейският съвет за пореден път доказа, че ЕС е в дълбока и системна криза. След като диагностиката на причините на кризата се свежда до „нормална пазарна цикличност“, без да се посочи ролята на климатичните политики и на манипулациите чрез ЕTS, няма как да се намерят и решения.

За това Комисията остави страните сами да се оправят, да харчат колкото и както си искат /собствени пари/, включително от парите събрани от емисии, но да не пипат свещенната крава – климатичните цели.

Европейският премиер госпожа фон дер Лайен обобщи, че газ няма, няма и да има, обеща средно и дългосрочни мерки, и …. всеки за себе си. Франция излезе с изключителното предложение да разграничи пазарите на газ и електроенергия?! Декрет му е майката, пазарът ряпа да яде.

Тези хора „там горе“ са тотално лишени от чувство за отговорност и самокритика, но най-вече смирение и здрав разум. Не, дами и господа, кризата не е само и толкова енергийна, тя касае най-вече и особено начина на функциониране и ефективността на управление на ЕС. Тепърва ще се усеща дълбочината й. И ако ЕК не може да бъде лидер и да намери солидарните решения, бъдете сигурни, че страните неизбежно ще потърсят решения на проблемите си извън Съюза и следващите екзити са неизбежни. Бъдете сигурни, че има живот и отвъд ЕК.

Час по-рано Василев коментира здравната криза

Продължаваме с удивителна упоритост да подменяме следствие и причина и енергията на обществото да отива вместо в съзидателно действие и промяна, в противопоставяне.

Защото първичният проблем не е ваксинацията, макар че и там има проблем, а в състоянието на здравната ни система, чиято имунна система е срината.

Ако сме сред първите в света по смъртност от редица болести, като се започне от инсулти, рак, инфарктни, диабет и т.н. и то много преди пандемията, включително по обща смъртност като процент от населението, на кое място да сме по справяне с ковид?

Като нямаме лекари и сестри, а те са лошо платени и средната възраст се изстрелва нагоре, колкото и легла да сложите все тази? Като възрастовата структура на население постоянно деградира заради високата емиграция на българи с детероден капацитет, а продължителността на живот е над 10 години по ниска от Италия, и смъртността постоянно увеличава разликата с раждаемостта, как да не бъдем най- уязвими? И всички решиха че ваксинацията ще е вълшебното хапче, и разговорът вече не е реформа-антиреформа, а ваксинирани срещу неваксинирани. И Борисов и Пеевски, си бият публично ваксини.

Е и какво ще постигнете като удобно за всички виновници за разпада на здравната ни система приемете, че обществения проблем номер едно са колебаещите се да си сложат ваксина, и че те са причината за кризата днес?

ОК, с натиск от типа „работа или ваксина“, ще вдигнем нивата на ваксинираните и как ще подобрим здравната ни система? Тя ще продължи да се разпада и при следващия щам на същия вирус или друго изпитание ще продължи да генерира най-високите в света проценти на смъртност от други болести, които сега не съществуват.  Причината е здравната система, следствие са първите места по КОВИД и прочие смъртност. Но никой не пише, че в момента хората умират като мухи от липсата на грижи за другите болести и за спешни случаи.

И тези, които причиниха всичко това и ни управляваха ще потриват ръце че сме се хванали за гушите, и ще обвиняват Кацаров, че забавил ваксинацията.

От същия род подменената реалност и истини е изказването на Герджиков, че гражданската активност не е непременно свързана с протестите. Стоиш в къщи пред телевизора с пуканки и така се активираш граждански, че управляващите се разтреперват. И това го казва ректор, професор, уж умна глава, а то поредния направил компромис със съвестта си, кеш енд кери политик. И този човек се е упътил към най-високия пост с подобни класики – работата е свобода, стоенето в къщи гражданска активност, покорството добродетел, ваксината е най-голямата, и утре отново „безсмъртните“ ще забравят, че мерките за защита започват къщи.

И локдаунът ще стане неизбежен.

Радев също подменя реалността – бори се с корупцията, но с чуждата, не с тази в обкръжението си. Бори се за изчистване на съдебната система и за реформа, където му е слабото място, но в представеният от Пеканов план има много технически мерки свързани с усвояване на едни европари за съдебната система, но не и обвързващ ангажимент за решение на болния проблем с прокуратурата. Каквито и електронни услуги да въведете ще си остане сталиновия тип прокуратура, като политически такъв. Защото без скок в капацитета да контролираме тези евросредства, вместо за развитие и възстановяване, те отново ще подкрепят и усилят корупцията и така за пореден път да се превърнат в проклятие, вместо в благословия.

Също така стои и проблемът с покровителството му на кадрите на ГЕРБ и ДПС в енергетиката и особено скандалните случаи с шефа на Булгаргаз – Павлов, който бърза да сключи нов договор с Газпром и нарочно не вземе по-евтиния азерски газ и шефа на Булгартрансгаз Малинов който не се разследва за грандкорупционна сделка Турски поток и за това че повече 13 години не реализира разширението на газохранилището в Чирен. И децата знаят, че това се прави именно за да се блокира вноса на втечнен природен газ /визират американски най-вече/, защото той има нужда от капацитети за съхранение, а като Чирен си остава с 550 милиона кубически метра и там господства Булгаргаз и няма за другите, блокираме и вноса на ВПГ.

И така енергията отива в свирката, Радев отново кърши ръце, че нямало алтернатива на зависимостта ни от Русия, след като това очевадно не е вярно. Предлагат ни илюзия за реформаторство, за същностни битки, а в действителност енергията отива за съхранение на Системата. И Пеевски отново е депутат и кметовете на ГЕРБ го приемат, и Борисов няма нищо общо с това.

Малко са истинските реформатори, особено доказаните в битки с лични лишения. Те са ми единствената надежда, както и упованието, че различията около ваксините няма да ни попречат да бъдем солидарни в усилията да реформираме Системата“, пише той.

Коментарът е от „Facebook“ страницата на Илиян Василев. Заглавието е на редакцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!